Indsatsen intensiveres: Salmonella dublin skal under kontrol
Salmonella dublin udgør fortsat en alvorlig udfordring for danske kvægbesætninger. Et nyt initiativ fra Landbrug & Fødevarer Kvæg skal hjælpe landmænd med at reducere smitten og sikre en sundere besætning.

Som del af projektet etableres læringsmiljøer for at udbrede viden om, hvordan man først og fremmest beskytter sin bedrift mod salmonella dublin. Arkivfoto: Tenna Bang
Landbrug & Fødevarer Kvæg har iværksat et nyt projekt, der over de kommende tre år skal give landmænd bedre redskaber til at bekæmpe smitten med salmonella dublin. Det fremgår af seneste KvægNyt.
- Vi ønsker at styrke landmændenes muligheder for at kontrollere salmonella dublin i deres besætninger ved at kombinere allerede kendt viden med anderledes praktiske tiltag, siger dyrlæge og projektleder for Landbrug & Fødevarer Kvægs projekt til bekæmpelse af salmonella dublin, Troels Løwig Larsen, og tilføjer:
- Projektet er inspireret af den måde, Landbrug & Fødevarer Sektor for gris har arbejdet med bekæmpelse af PRRS.
Fokus på forebyggelse og management
Projektet bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor smittebeskyttelse, hygiejne og andre fokusområder i besætningen, såsom kalvehåndtering, spiller en central rolle.
- Vi er nu der, hvor vi skal udpege 10 projektområder, hvor vi rekrutterer tovholdere. Der vil blive rekrutteret en dyrlæge og en rådgiver, som begge skal være aktive i projektområdet, og så klædes de på til opgaven på en workshop, vi afholder, forklarer Troels Løwig Larsen.
- Vi kommer desværre ikke til at dække hele landet, men det er planen, at de erfaringer, vi gør os i løbet af projektet, kan udbredes ud over de 10 projektområder, vi arbejder i dybden med, understreger han. Når formalia er på plads, og tovholderne klar, vil de lokale kvægbrugere blive inviteret til et fællesmøde, hvor rammerne for indsatsen i lokalområdet bliver etableret.
- Vi gør en del ud af at involvere de landmænd, som ikke har salmonella. Deres interesse er at undgå at blive få salmonella inden for døren. Så det er superrelevant at sikre, at alle landmænd i området arbejder sammen om at bekæmpe salmonella, siger Troels Løwig Larsen.
Digital platform
Som del af projektet etableres læringsmiljøer for at udbrede viden om, hvordan man først og fremmest beskytter sin bedrift mod salmonella dublin, men også metoder til at slippe af med smitten, hvis man skulle være så uheldig at få den inden for døren.
- Vi kommer til at etablere læringsmiljøer – det kan være klassisk undervisning eller staldskoler – hvor vi får den genererede viden ud at virke på staldgangen. Samtidig skal der etableres en digital platform, hvor viden om håndtering af salmonella dublin skal samles og gøres tilgængelig, forklarer Troels Løwig Larsen, dyrlæge og projektleder for Landbrug & Fødevarer Kvægs projekt til bekæmpelse af salmonella dublin.
Projekt skal knække kurven
De senere år er flere besætninger blevet smittet med salmonella dublin. I 2015 var omkring seks procent af de danske kvægbesætninger registreret som smittede – i dag ligger tallet omkring 13 procent.
Målsætningen med projektet er derfor ifølge Landbrug & Fødevarer Kvæg, at kurven skal knække. Andelen af smittede skal falde.
- Vi skal have indarbejdet nye, rigtig gode rutiner omkring forebyggelse af salmonella. Og samtidig give landmændene muligheder og værktøjer til at komme af med smitten igen, forklarer dyrlæge og projektleder Troels Løwig Larsen og understreger:
- Vi er dog ikke så naive, at vi tror, vi kan udrydde salmonella dublin i Danmark på de tre år, projektet løber. Men en reduktion i antallet af smittede besætninger tror vi er realistisk.