Køerne kom ud uden publikum

Fødevareminister Rasmus Prehn var en af de få danskere, som fik lov at være til stede, da de økologiske køer blev lukket ud på græs.

Endnu engang blev Økodag uden publikum. Arkivfoto

På grund af corona-restriktionerne blev Økodag for andet år i træk holdt uden de tusindvis af børnefamilier, der normalt er på plads rundt om på gårdene, når køerne kommer løbende ud fra staldene.

En lille flok mennesker fik dog lov til at kigge på, da mælkeproducentparret Steen Hareskov og Kirsten Kjærgaard åbnede stalddørene for deres 80 økologiske køer på gården nær Tjele nordøst for Viborg. Her var fødevareminister Rasmus Prehn (S), formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, og Poul Pedersen, administrerende direktør for Thise Mejeri, som Ny Lundgård leverer mælk til, således med på tilskuerrækkerne.

- Økodag er i forvejen en festdag, og på sådan en dag med perfekt vejr, glade køer, et engageret værtspar og en lige så engageret minister, gik snakken rigtig godt, fortæller Poul Pedersen til mejeriforeningens hjemmeside.

Tro på økologiens fremtid

Fødevareministerens ophold trak da også længere ud end planlagt, og ifølge Poul Pedersen nåede gæsterne omkring mange emner.

- Vi fik både snakket landdistrikter, landbrugspolitik og selvfølgelig økologi; da køerne straks gik i gang med at æde af kløvergræsset ude på marken. Vi kom også omkring kløvergræs, der binder CO2. Jeg er sikker på, at ministeren var blevet styrket i sin opfattelse af, at økologi er godt for mange ting – også for Danmark, da han kørte fra gården.

Poul Pedersen mener, at Økodagen giver en yderligere tro på økologiens fremtid, og han glæder sig til næste år, hvor Økodagen den 10. april forhåbentlig kan blive med mange tusinde gæster.

Læs også