Det kan godt være, at der er blevet noget længere mellem kvægavlere og -brugere i Danmark i løbet af de seneste år, og at erhvervet har haft problemer med afregning og i forhold til klimaspørgsmål. 

Men der bliver gjort et godt stykke arbejde ude hos den enkelte kvægbruger, og det blev italesat under RDM's årsmøde, der blev afholdt hos VKST i Sorø for nylig. 

Under debatten, der fulgte efter RDM-formand Lars Iversens beretning, roste næstformand i VikingDanmark, Casper Pedersen, således det avlsarbejde, der foregår hos den enkelte danske kvægavler. 

- Man kan se, at der bliver solgt flest tyre fra det danske setup, selv om den røde danske race kun udgør cirka 17 procent i det nordiske samarbejde. Men man leverer mange avlstyre fra Danmark, og det gør man kun fordi, de danske avlere bruger ET (ægtransplantation, red.) aktivt, og de er dygtige til at lave drægtigheder, altså få fødte kalve på de allerbedste hundyr, sagde Casper Pedersen.

Flere fordele ved Arcowin

I beretningen orienterede RDM-formand Lars Iversen blandt andet om samarbejdet med RYK omkring kontroller, og den forestående Arcwin-fusion på avlsområdet mellem det dansk-svensk-finske Viking, tyske Masterrind og franske Evolution, der bliver Europas største avlsselskab. 

Han pegede på, at fusionen vil stille kvægbruget stærkere i fremtiden.

- Der er flere fordele ved Arcowin. Det giver flere ressourcer til forskning og udvikling, højere avlsfremgang samt en bred og stærk raceportfolio, lød det fra Lars Iversen.

Han kom med en kort gennemgang af de øvrige parter i det kommende samarbejde, der efter planen kommer i gang den 1. januar 2022. Det gælder tyske Masterrind og franske Evolution.

- Masterrind-programmet har vist gode takter, og avlsprogrammet, der består af fire malkeracer (holstein, jersey, fleckvieh og brun kvæg, red.) solgte 1,7 millioner sæddoser på hjemmemarkedet samt én million i udlandet i 2019. De har noget knowhow, som vi kan få gavn af i den store sammenhæng, fortalte Lars Iversen på mødet.

- Evolution er i gang med at få skilt service og avl ad. Det er en tidskrævende øvelse, som vi heldigvis er kommet igennem. Så på det punkt er vi lidt foran i Danmark, understregede Lars Iversen.

Rykker tættere sammen i Danmark

I sin beretning kom Lars Iversen også ind på det samarbejde, som VikingDanmark har fået stablet på benene med RYK.

- Den danske kvægklynge rykker tættere sammen om samarbejde om koen. Og VikingDanmark og RYK passer godt sammen, er landmandsejet og service on farm. Det er vigtigt at sikre, at arbejdet omkring kontrolarbejdet og indsamlingen af data bliver på landmandens hænder, sagde Lars Iversen om samarbejdet.

- Den enkelte kvægbruger, tilføjede han, kommer ikke til at mærke sammenlægningen af aktiviteterne for RYK og VikingDanmark. Eventuelle ændringer vil ske løbende og i et tempo, der tjener kvægbrugerens ønsker og behov bedst muligt.

Grøn profil

Men for at ruste kvægbranchen til fremtiden er det også væsentligt for erhvervet at se på grøn omstilling og skærpe den grønne profil, lød det på årsmødet.

- I forhold til sundhed og velfærd må vi arbejde hen mod en lavere behandlingsfrekvens, bedre holdbarhed og mod bedre fedt- og proteinprocenter. Vi skal forbedre klimaeffektiviteten, udvikle et metainindeks, og 35 procent af insemineringerne skal være med kødkvæg, lød det fra Lars Iversen.

Der var mødt 100 medlemmer til årsmødet, der også bød på bedriftsbesøg på Assendrup Hovedgaard.

Kvæg