Fra kommunal til kvægavler

På godt ti år har Jens Kimer-Jørgensen sammen med hustruen Jeanette på Kildegaarden i Skalkendrup fremavlet en stor besætning af Skotsk Højlandskvæg med egen gårdbutik.

I 48 år har Jens Kimer-Jørgensen siddet bag kommunale skriveborde. Først på hjemegnen i Skælskør, siden i Ullerslev og senest i den tekniske forvaltning i Nyborg Kommune, inden han sidste sommer gik på pension som 65-årig.

Der er dog ikke skyggen af kommunalt antræk, da vi møder den netop nyvalgte formand for Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg på Kildegaarden i Skalkendrup. I den kun fem år gamle staldbygning er Jens Kimer-Jørgensen – i landmandsoutfit og gummistøvler - travlt optaget af at give sutteflaske til en fem uger gammel tvillingekalv, mens enkelte af bedriftens over 50 højlændere ser til.

I en af boksene har et får netop fået trillinger. De skal lige tilses, inden der bydes indenfor i den trelængede bindingsværksgård til en snak om hans nyeste tillidshverv. På vejen derind passeres hønsegården, bure med kaniner og gårdbutikken ud til vejen, som han skal holde åben senere denne torsdag eftermiddag.

Drøm udlevet

- Min tilværelse tog noget af en kovending, da jeg mødte Jeanette for 15 år siden, og hvor vi året efter udlevede vores drøm om at flytte på landet, erkender Jens Kimer-Jørgensen.

Trods begges virke i den kommunale verden var landlivet dybt forankret fra opvæksten. Hustruen er således født på en gård i nabolaget, og som barn hjalp Jens til på en gård i den vestsjællandske landsby og tog hvert år på Roskilde Dyrskue sammen med min far, som var maskinsælger.

Med to hektar græs bag den nyerhvervede bondegård var det oplagt at have dyr gående. Men hvilken race skulle det så være?

Dyrskue-betingelse

- Tilfældigt mødte vi Harriet og Erik Larsen på dyrskuet i Odense. Vi aftalte at besøge dem i Krarup for at se deres skotske højlandskvæg. Året efter havde vi købt vores første to køer med kalv hos dem.

Det var på den »betingelse« at deltage på dyrskue. Jens Kimer-Jørgensen mindes debuten i 2012 med en kvie, som fik 21 point og med besked fra dommeren om at være bedre forberedt næste gang.

Da Harriet og Erik Larsen i 2013 afhændede deres avlsbesætning, kom yderligere seks køer og fem kalve til Kildegaarden. Og parret fortsatte med at være gode mentorer for de »nye« avlere i Skalkendrup.

53 dyr og 11 kalve på vej

- Arbejdet med dyr er både spændende og udfordrende. Og ikke mindst en læringsproces at fremavle dyr, som vi gerne vil have, nemlig rolige og omgængelig dyr. Derfor bruger vi rigtig meget tid på at færdes iblandt dem, understreger Jens Kimer-Jørgensen og vedgår, at feriedestinationen som oftest er Skalkendrup.

Gennem de godt 10 år er besætningen vokset til de 53 »skotter« på de nu tilhørende 18 hektar græsarealer. Og endnu mangler der at blive født 11 kalve i år.

To avlstyre sørger for reproduktionen, dels til avlsdyr og til salget af slagtedyrene.

Egen gårdbutik

Efter afsætning til slagtehuse og private blev gårdbutikken en realitet i 2017 i en mindre udbygning. Herfra sælges 10-11 dyr årligt, dels som udskæringer og hakkekød, samt som spegepølser, pålæg eller leverpostej.

- Der kommer mange lokale kunder, men også turister. Derfor skal vi nu i gang med at udvide lokalet, fortæller Jens Kimer-Jørgensen og nævner, at der endvidere deltages med stand på markeder, hvor produkterne både præsenteres og sælges.

Det sker blandt andet i Nyborg, hvor næste optræden er i forbindelse med Tour de France den 2. juli. Her er Jens Kimer-Jørgensen dog tilbage i de kommunale regi for en stund, idet han har fået til opgave at være med til planlægningen og afviklingen af affaldshåndteringen i forbindelse med det kæmpestore arrangement i byen.

Læs også