Velas’ tidlige analyse af de første færdige landbrugsregnskaber for 2022 viser historisk store overskud for landets mælkeproducenter.
Tidligere har de danske mælkeproducenter været de stille børn i klassen, der økonomisk ikke har gjort meget væsen af sig. De regnskabsmæssige bølger kunne mest af alt omtales som skvulp, og udsvingene i overskuddene har været relativt beskedne.
Den fortælling er dog en helt anden for 2022, hvor mælkeproducenterne er kommet ud med et historisk højt resultat på 6,1 millioner kroner i snit for en bedrift med 341 årskøer.
- Der er ingen tvivl om, at de er kommet ud af året med et kæmpe overskud, og det er samtidig det absolut bedste resultat i dansk mælkeproduktions historie. Jeg vil gå så langt som at sige, at det bliver aldrig bedre, lyder det fra Knud Kirkegaard, driftsøkonom i Velas, der har analyseret på 19 regnskaber.
Der er ingen tvivl om, at de er kommet ud af året med et kæmpe overskud, og det er samtidig det absolut bedste resultat i dansk mælkeproduktions historie. Jeg vil gå så langt som at sige, at det bliver aldrig bedre
Knud Kirkegaard, driftsøkonom i Velas
Årets resultat er en stigning på hele 3,8 millioner kroner i forhold til 2021-tallene, hvor overskuddet var på 2,3 millioner kroner. Årsagen til den rekordstore indtjening skyldes langt overvejende mælkeprisen, der i løbet af året steg med raketfart til luftlag, den aldrig havde befundet sig i før.
Over en krone mere pr. kilo mælk
Gennem året har mælkeproducenterne fået hele 1,15 kroner mere pr. kilo mælk i forhold til året forinden, hvilket svarer til en gevinst på 4,7 millioner kroner. for de udtrukne bedrifter. Når provenuet fra den stigende mælkepris så »kun« ender på 3,8 millioner kroner, skyldes det, at udgifterne samtidig også er steget markant gennem året.
- Udgifterne til foder steg voldsomt hen over sommerhalvåret, energipriserne blev fordoblet, og samtidig steg udgifter til løn og vedligehold også. Det sætter sig helt naturligt i bundlinjen, siger Søren Clausen, driftsøkonom, der supplerer ved at rose producenterne for deres snusfornuft.
Der er nemlig blevet lagt til side til en regnvejrsdag i form af, at konsolideringen for den enkelte producent er steget fra 1,4 millioner kroner til 3,7 millioner kroner i år. Der er i snit blevet investeret 3,5 millioner kroner mod 2,5 millioner kroner året før, og der er afdraget 2,3 millioner kroner på bankgælden.
Samtidig er pengekassen til at investere og afdrage for gået fra 2,7 millioner kroner i 2021 til hele 6,2 millioner kroner i 2022.
- De har i den grad lagt penge til side, og verden ligger lige nu for deres fødder. I bankerne er mælkeproducenter blevet særdeles attraktive kunder, og vi må sige, at de nu er rykket op i superligaen – og de er der for at blive, siger Knud Kirkegaard og uddyber:
- Mælkeproducenterne vil blive ved med at være på toppen, for vi ser ind i, at de også i de kommende år vil tjene rigtigt gode penge. Alene i 2023 forventer vi at se et overskud på omkring tre millioner kroner for denne størrelse nær 350 køer, siger han.