Fodringsdag 2023: Bliv klogere på alt fra roer til Bovaer og mineraler til kalve

Fodringsdagen den 5. september har blandt andet spændende nyt om energiværdien af ensilerede roer, mens Arla vil præsentere praksisafprøvning af Bovaer. Der er også interessant viden om mineraltildeling til kalve.

Fortiden møder fremtiden. Sådan kan det se ud, når programmet for årets Fodringsdag rummer både roer og det metanhæmmende stof Bovaer.

Men sådan en beskrivelse afviser tovholderen for årets event for foderspecialister, Nicolaj Ingemann Nielsen, Seges Innovation med et smil.

Han fortæller, at Fodringsdag 2023 blandt andet byder på iøjnefaldende ny viden om, hvordan roers næringsstofprofil ændrer sig under ensilering og hvordan roer påvirker køernes metanudledning.

- Det er muligt, at roer deler vandene. Men vi kommer ikke uden om, at roer har et højt udbyttepotentiale og miljømæssige fordele i kraft af lavere udvaskning af nitrat. Og det er egenskaber, der i høj grad taler ind i den klimabevidste fremtid, lyder det fra Nicolaj Ingemann Nielsen i en pressemeddelelse.

Arlas nyeste erfaringer med Bovaer

Man kan næsten ikke sige fodring af køer uden også at sige metanreduktion.

På årets fodringsdag løfter Arla sløret for deres praksisafprøvning af foderadditivet Bovaer. For første gang bliver det muligt at høre om produktionsresultaterne fra samtlige 12 besætninger, der har fodret med Bovaer.

- Muligheder for at reducere metanudledningen fra køerne har et stort fokus fra politisk hold, så jeg ser meget frem til at høre om produktionsresultaterne fra samtlige 12 besætninger, der har afprøvet Bovaer, siger Nicolaj Ingemann Nielsen.

Fokus på sundhed hos køer og kalve

Samspillet mellem fodring og sundhed kommer også i fokus på Fodringsdagen.

- Vi har et spændende indlæg om mineraltildelingen til kalve på programmet. Særligt jernbehovet hos mælkefodrede kalve, skal vi høre mere om. Ligesom fosforbehovet til goldkøer kommer under lup. Og det er viden, som både dyrlæger og fodringskonsulenter kan tage direkte med ud i rådgivningen, fortæller han.

Desuden byder dagen på et interessant indlæg om, hvilken betydning forlænget laktation har for forekomsten af sygdomme blandt køerne.

- Muligheder for at reducere metanudledningen fra køerne har et stort fokus fra politisk hold, så jeg ser meget frem til at høre om produktionsresultaterne fra samtlige 12 besætninger, der har afprøvet Bovaer.

Nicolaj Ingemann Nielsen, Seges Innovation

Fodringsdag 2023

Fodringsdag 2023 foregår den 5. september i MCH Herning Kongrescenter. Dagen arrangeres af Seges Innovation i samarbejde med Aarhus Universitet og henvender sig blandt andet til kvægbrugskonsulenter, foderstofbranchen, dyrlæger, landbrugsskolelærere, studerende og mælkeproducenter med særlig interesse i fodring.

Læs også