Krydsningskalve, uanset faderens race, vil altid forbedre produktionsøkonomien for slagtekalveproducenten i forhold til renracede Holstein-tyrekalve.

Sådan lyder det fra Seges, efter at resultaterne fra fem slagtekalvebesætninger viser en fornuftig produktionsøkonomi ved at anvende Angus i stedet for renracede Holstein-tyrekalve.

Potentiale 

Efter at have udskiftet Holstein-tyrekalve med Anguskrydsninger – 50 procent tyre og 50 procent kvier, viser tal fra de fem besætninger otte procent højere godkendelse til Dansk Kalv, samme bruttotilvækst pr. dag, 20 gram højere nettotilvækst pr. dag og 2-2-1/2 formklasser højere klassificering med en højere afregningspris til følge, skriver Seges.

Herudover viser resultaterne, at dødeligheden i opdrætsperioden hos Anguskrydsningerne er 0-1 procent højere end hos holsteintyre.

Dermed konkluderer Seges, at slagtekalveproducenten, der har Anguskrydsninger, samlet set har bedre produktionsegenskaber og dermed et større økonomisk potentiale end holsteintyrekalve i opfedningsperioden.

Færre problemer med kælvning

Seges-resultaterne viste også, at hvis man udskifter sine holsteintyrekalve med Anguskrydsninger, hvor 50 procent er tyrekalve og 50 procent kviekalve, vil man få 1,5 procent flere levendefødte kalve hos ældre køer. Generelt viser Angus klart det bedste resultat blandt kødkvægsracerne, pointerer Seges.

Man vil også få kalve, som vejer det samme eller er tungere ved salg til slagtekalveproducenten. Og næsten 1 procent lavere kodødelighed, end ved renracede kælvninger. Angus er klart bedst blandt kødkvægsracerne og svagt bedre end renracede kælvninger for Holstein, fortæller Seges.

Derfor konkluderer Seges, at for mælkeproducenten vil Anguskrydsningerne give færre problemer omkring kælvning end holsteintyrekalve og indbringe en højere salgspris, fordi de har bedre produktionsegenskaber for slagtekalveproducenten.

Større kage at dele

Resultaterne fra de fem slagtekalvebesætninger vil naturligvis også betyde noget for produktionsøkonomien.

- Anguskrydsninger har en merværdi i opdrætsperioden på omkring 600 kroner for en krydsningstyr og 100 kroner mere for en krydsningskvie i forhold til en holsteintyr, lyder det.

Heroveni kommer den merværdi, som kommer til udtryk hos slagtekalveproducenten og værdien af færre dødfødte kalve og lavere kodødelighed, som kommer til udtryk hos mælkeproducenten.

Angus er derfor særlig egnet for de mælkeproducenter, som ikke tidligere har været interesseret i at anvende kødkvæg, lyder opfordringen.

teba