bannerPos

Foulum-mælk skal give indblik i menneskers proteinoptagelse

Foto: Colourbox
08-05-2019 10:56
Køer fra forsøgsstalden ved AU Foulum har leveret en særlig protein-mælk, der skal bruges i et humant kostforsøg om forskellige aldersgruppers optagelse af protein.

Køer og forskere i forsøgsstalden på Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) har sammen startet produktionen af en ny type mælk til forskningsprojektet »Milk protein utilisation and age«. Meningen med det hele er at producere en specialmælk, der indeholder aminosyrer, som kan spores og dermed bruges i et humant kostforsøg. Det skriver Aarhus Universitet.

Det overordnede formål med projektet er at undersøge, hvordan mennesker optager og fordøjer protein på forskellige alderstrin. Forskningsresultater tyder nemlig på, at der med alderen sker en ændring i mave-tarm-systemet, som både påvirker fordøjelsen og absorptionen af aminosyrer.

Derfor undersøger forskerne i mælkeprojektet, hvordan fordøjelsen af protein og optagelsen af aminosyrer forløber hos en ældre gruppe på over 70 år, som de så sammenligner med en yngre gruppe af mennesker på under 25 år.

Køer får indsprøjtning

Forsøget går ud på, at man mærker noget protein med et sporstof. I praksis betyder det, at fire højtydende Holstein-malkekøer får en indsprøjtning med sporstofferne aminosyretracerne »D5-fenylalanin« og »D3-Leucin« i tre dage, hvor de malkes tre gange dagligt i fire dage. Den producerede mælk indeholder dermed protein med de særlige sporstoffer. 

Køerne mærker ingenting, men der er konstant overvågning på for at sikre, at alt forløber, som det skal. Den mærkede mælk hentes efterfølgende af Arla, som står for den videre behandling af mælken, inden den skal bruges i det humane kostforsøg.

I den videre del af projektet skal de to grupper raske mennesker indtage mælken i et nøje tilrettelagt kostforsøg. Så aminosyrernes/proteinernes skæbne kan følges igennem hele optagelses- og fordøjelsesprocesserne hos de to aldersgrupper.

Optagelsen af protein har generelt samfundets interesse i forhold til at kunne informere om proteinkvalitet og tilstrækkelig proteinindtagelse i sammenhæng med menneskers specielle behov samt ved aldring. Projektet forventer at kunne levere ny viden til brug i den kommercielle produktion af fødevareprodukter målrettet ældre såvel som yngre befolkningsgrupper.

Forskningen er en del af Arla Food for Health, som er et partnerskab imellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Arla Foods med en fælles vision om at afdække sundhedseffekter af mejeriprodukter og mælkebaserede ingredienser.

dbj

Frygt for corona-virus på aktiemarkederne

Frygt for Coronavirus sender aktiemarkeder i gulvet.

Danmark arbejder for så grøn landbrugsstøtte som muligt

EU’s landbrugsministre mødtes mandag til møde i Bruxelles. Fra dansk side blev der opfordret til, at EU’s grønne mål i »Green Deal« bliver udgangspunktet for landbrugspolitikken fremover.

Tips til svineproducenter med overskud

De gode tider i den danske svinesektor bør bruges til at sikre fremtiden bedst muligt. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i en ny pjece, som Landbrug & Fødevarer har udgivet.

Få et billede af økonomien i landbruget lige nu

LandboSyd præsenterer tirsdag den 4. februar de første regnskabstal for 2019 samt aktuel prognose for 2020. Grundlaget er et solidt talmateriale fra 400 regnskaber.

Uændret tysk notering

Nord-West noteringen er i dag uændret 71,00 euro. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er i dag ligeledes uændret 46,60 euro.

Pas på skatten ved brug af underleverandører

Brug af underleverandører kan koste dyrt, hvis ikke du har styr på skatten, advarer ekspert.
Side 1 af 1754 (35073 artikler)Prev1234567175217531754Next