bannerPos

Foulum-mælk skal give indblik i menneskers proteinoptagelse

Foto: Colourbox

Redaktionen

08-05-2019 10:56
Køer fra forsøgsstalden ved AU Foulum har leveret en særlig protein-mælk, der skal bruges i et humant kostforsøg om forskellige aldersgruppers optagelse af protein.

Køer og forskere i forsøgsstalden på Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) har sammen startet produktionen af en ny type mælk til forskningsprojektet »Milk protein utilisation and age«. Meningen med det hele er at producere en specialmælk, der indeholder aminosyrer, som kan spores og dermed bruges i et humant kostforsøg. Det skriver Aarhus Universitet.

Det overordnede formål med projektet er at undersøge, hvordan mennesker optager og fordøjer protein på forskellige alderstrin. Forskningsresultater tyder nemlig på, at der med alderen sker en ændring i mave-tarm-systemet, som både påvirker fordøjelsen og absorptionen af aminosyrer.

Derfor undersøger forskerne i mælkeprojektet, hvordan fordøjelsen af protein og optagelsen af aminosyrer forløber hos en ældre gruppe på over 70 år, som de så sammenligner med en yngre gruppe af mennesker på under 25 år.

Køer får indsprøjtning

Forsøget går ud på, at man mærker noget protein med et sporstof. I praksis betyder det, at fire højtydende Holstein-malkekøer får en indsprøjtning med sporstofferne aminosyretracerne »D5-fenylalanin« og »D3-Leucin« i tre dage, hvor de malkes tre gange dagligt i fire dage. Den producerede mælk indeholder dermed protein med de særlige sporstoffer. 

Køerne mærker ingenting, men der er konstant overvågning på for at sikre, at alt forløber, som det skal. Den mærkede mælk hentes efterfølgende af Arla, som står for den videre behandling af mælken, inden den skal bruges i det humane kostforsøg.

I den videre del af projektet skal de to grupper raske mennesker indtage mælken i et nøje tilrettelagt kostforsøg. Så aminosyrernes/proteinernes skæbne kan følges igennem hele optagelses- og fordøjelsesprocesserne hos de to aldersgrupper.

Optagelsen af protein har generelt samfundets interesse i forhold til at kunne informere om proteinkvalitet og tilstrækkelig proteinindtagelse i sammenhæng med menneskers specielle behov samt ved aldring. Projektet forventer at kunne levere ny viden til brug i den kommercielle produktion af fødevareprodukter målrettet ældre såvel som yngre befolkningsgrupper.

Forskningen er en del af Arla Food for Health, som er et partnerskab imellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Arla Foods med en fælles vision om at afdække sundhedseffekter af mejeriprodukter og mælkebaserede ingredienser.

dbj

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next