bannerPos

Kommentar: Arlas forslag til klimaafregning er endnu et angreb på andelstanken

Redaktionen

02-07-2019 15:16
I denne kommentar går Kjartan Poulsen, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, i rette med Arla omkring mejerigigantens seneste udspil om afregning efter klimaaftryk. Dette er et debatindlæg, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier. Kommentaren er udelukkende et udtryk for skribentens personlige mening.

Udsendt på vegne af formand Kjartan Poulsen, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Man behøver måske ikke længere spørge, hvad formålet - eller i hvert fald et af formålene – er med Global Mælkeleveranceaftale fra Arla Foods efter den seneste udmelding fra mejeriformanden: 
». . .vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter. . .« fremgår det af mediernes web-nyheder.

Det er et klart brud med den danske andelstanke, som tydeligt udtrykker, at alle får samme pris for mælk af ens kvalitet. Den buffet af afregningspriser, som Arla Foods tilsyneladende ligger op til, vil fuldstændig punktere det andelsretlige krav om ligebehandling og gennemsigtighed.

Tillige vil en klimaafregning afvige fra det gode princip om, at kvaliteter kan måles og vejes. Naturligvis skal mælkeproduktionen reagere på samfundets krav til en klimaindsats. LDM vil foretrække en model, hvor den gennemsnitlige udledning fra mælkeproduktion reduceres gradvist, og hvis udviklingen går for langsomt, må alle andelshavere leve op til øgede, men ens krav, ligesom det gælder for eksempel i Arlagårdens bestemmelser om så mange andre ting.

Hvis Arla Foods ser en god økonomi i reduceret klimaaftryk i mælkeproduktionen er det en mejeriopgave at løfte opgaven for alle andelshavere uden at sende problemet videre til den enkelte producent.

Hvorfor ikke lade hver enkelt afgøre, hvad der er lettest eller mest overkommeligt for vedkommende, som Arla Foods måske har i tankerne?

Det kan godt opfattes som en god tanke, men det vil åbne en ladeport for politisk afregning, som kan formes til at tilgodese ”vennerne”. Man skal ikke opfatte ”vennerne” som bestyrelsen eller repræsentantskabet, men måske hele nationer, måske svenskerne, hvor det kan være svært at holde produktionen oppe, måske englænderne, hvis det skulle vise sig at mælk bliver eftertragtet og stiger efter Brexit.

Er det realisme eller ondsindet tankegang?
Desværre er det ikke urealistisk. Mange af de danske andelshavere har jo allerede hørt, at danskerne skal være glade for de seneste tillæg for tankstuds og adgangsforhold og tidsuafhængig afhentning, for der er ikke så mange i udlandet, som kan indrette sig efter de tillæg.

Fortæller arlarepræsentanterne også det i udlandet? Næppe, men hvad fortæller de mon så i Sverige og UK og Tyskland? Og hvilke fordele har de andre lande i dag?

Essensen i et andelsselskab er, at alle får samme pris, og at alle kan se eller kontrollere, at alle får samme pris for samme vare. I jurasprog hedder det forbud mod usaglig forskelsbehandling.

Hvis først mejeriet laver buffet over klimatillæg med skønsmæssige tillæg for dit og dat, så er andelstanken helt væk, og det vil være et åbent spørgsmål om mejeriet overhovedet kan opretholde sin status som andelsselskab. Og hvad bliver det næste? Buffet med velfærdselementer. Buffet med organisationsforhold, hvor bedrifter med GLSA-medlemskab får største tillæg?

LDM siger nej tak. LDM vil gerne være med til at udvikle mejeriet, men LDM vil ikke være med til at afvikle andelsselskabet gennem bagdøren. Det kan kun ske efter en medlemsvedtagelse.

Selv om det måske er overflødigt at nævne, så gælder det naturligvis for alle ekstra krav til producenterne, at det skal afspejles i en højere indtjening i mejeriet. Og ikke kun fra danske kunder.

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next