Landbruget vil have mulighed for indspark

Statsministeren kunne ikke komme uden om at svare på spørgsmål om den aktuelle minksituation, men for dagens vært, mælkeproducent Niels Hedermann Pedersen, var fokus på at se frem mod landbrugets samarbejde med regeringen efter corona- og minkkrise.

 - Der har ikke været tale om grundlovsbrud.

- Jeg håber snart, vi får en bred politisk aftale om kompensation.

- Der var grundlag for nedlukningen af Nordjylland.

Selvom scenen var kalveafdelingen på en mælkebedrift med jerseykøer, kunne statsminister Mette Frederiksen ikke komme uden om at skulle gentage svar fra tidligere pressesessioner, da der blev åbnet op for spørgsmål fra pressen, efter hun forleden besøgte Klovborg ved Øster Brønderslev i Vendsyssel.

For dagens vært, Niels Hedermann Pedersen, var det helt centrale emne dog landbrugets vilkår efter tiden med minkaflivninger, nedlukning og corona-restriktioner.

Inden rundturen på bedriften fik han og L&F-formand Søren Søndergaard 10 minutters alenetid med statsministeren ved køkkenbordet.

- Vores budskab var, at vi godt nok gerne vil kunne komme med indspark, før vi får noget trukket ned over hovedet på os. Det er vigtigt at have fokus på nu, for når vi kommer ud af den heksekedel, som minksagen har udviklet sig til, så er der en masse dagsordener – for eksempel med miljø- og vandplaner – hvor der er brug for brede forlig og for, at vi som branche kan byde ind, så vi kan få nogle langsigtede løsninger, der vil være langt mere motiverende for os landmænd at arbejde efter, fortalte Niels Hedermann Pedersen, der sammen med sin far Lars Pedersen driver landbruget med i alt 1.270 jerseykøer – 635 af dem er opstaldet på Klovborg, som var adressen for ministerbesøget og hvor faderen har haft bopæl siden 1976, mens resten står på Lykkegaard ved Tylstrup, hvor Niels bor.

Træt af zigzag

Langsigtede løsninger og brede aftaler er også blandt Søren Søndergaards nøgleord.

- Vi har først og fremmest bedt om det her møde, fordi der ligger et kæmpe arbejde med at få genoprettet den tillid, som har lidt et stort knæk de seneste måneder, lød det fra L&F-formanden.

- Den næste store opgave bliver at sikre en fuld, hel og ordentlig erstatning til minkerhvervet, men vi skal også huske på, at der på bagsiden af det her også er en fremtid for dansk landbrug, som vi bliver nødt til at tage fat i. Her forventer jeg, at man i fremtiden vil inddrage erhvervet og får lavet nogle brede, langsigtede aftaler frem for den zigzag-kurs, der har præget den seneste tid.

- Derfor var hovedbudskaberne til statsministeren, at vi skal have genoprettet den gensidige tillid, vi skal have sikret ordentlig erstatning til minkavlerne og vi skal tænke langsigtet, sagde formanden.

Arbejder mod større bæredygtighed

Ifølge Søren Søndergaard var Niels Hedermann Pedersens bedrift et oplagt mødested.

- Evnen til at se langt er vigtig i vores erhverv, og den har Niels vist, at han har. Bedriften her er et godt eksempel på, hvor vi gerne vil hen med dansk landbrug, sagde han efter at have hørt Niels Hedermann Pedersen fortælle statsministeren om nogle af tiltagene på gården.

- Vi var de første i Danmark til at fodre Non-GM, fordi det var noget forbrugerne gerne ville have. Nu laver vi hjerte-2-mælk, mens vi også arbejder for en større selvforsyningsgrad, sagde mælkeproducenten, der i jagten på større selvforsyning i år har haft roer på marken for første gang siden 1987.

- Det skulle gerne rykke os fra en selvforsyningsgrad på 46 procent til 60 procent, konstaterede Niels Hedermann Pedersen, der desuden har solgt en del af sine lavbundjorde fra til solcellepark for at gøre bedriften mere bæredygtig.

Ses til delegeretmøde

Mens det er for tidligt at konkludere noget på det fremtidige samarbejde mellem landbrug og regering, følte både Søren Søndergaard og Niels Hedermann Pedersen, at statsministeren havde lyttet til deres pointer.

»Bredt samarbejde« var da også en del af Mette Frederiksens egen opsummering på besøget.

- Og så går jeg herfra med stolthed over dansk landbrug. Bedriften her er et bevis på, at vi i Danmark har meget, meget dygtige landmænd, som er en af årsagerne til, at vi har et rigt og stærkt land. Der er mange udfordringer, men opbakningen fra min side til dansk landbrug er stor, og vi er nødt til at stå tæt sammen, fastslog hun, inden det blev tid til at komme videre til næste stop – en nu forhenværende minkfarm ved Kolding.

- Vi ses til delegeretmøde, lød det fra Niels Hedermann Pedersen, mens Mette Frederiksen med kurs mod ministerbilen tog opfordringen op.

- Vores budskab var, at vi godt nok gerne vil kunne komme med indspark, før vi får noget trukket ned over hovedet på os.

Niels Hedermann Pedersen, mælkeproducent

Læs også