Sagro lærte hollændere at lave mælk

Rådgivningsselskabet Sagro fra Herning har haft 120 hollandske rådgivere på besøg hos lokale landmænd.

For godt ti år siden skævede danske landmænd tit til Holland for inspiration til at holde kvæg.I dag er det omvendt.

I denne og forrige uge har rådgivningsvirksomheden Sagro sammen med to lokale landmænd nemlig haft besøg af en delegation af hollandske rådgivere fra foderfirmaet Agrifirm, der er et andelsejet foderselskab.

- Danske mælkeproducenter ligger langt foran de hollandske, når det drejer sig om ydelse per ko, og vi er kommet i kontakt med virksomheden, der gerne vil lære af os og de danske landmænd, siger kvægrådgiver Rasmus Krarup, Sagro.
Og en stor del af hemmeligheden ligger i den måde, danske landmænd blander foder på.
 
Kræsne køer
Køer er rigtigt gode til at sortere i det foder, de får serveret, og de kan gå efter noget, de specielt godt kan lide, men som ikke er godt for deres ydeevne. Det kan både give sygdomme og nedsat mælkeproduktion.

Derfor rådgiver Sagro om blandinger, der sikrer, at køerne får det rigtige foderindhold ved at blande foderet effektivt og med de rigtige ingredienser, og som fuldfoder køerne ikke kan sortere i.
 
Lang vej igen
De hollandske rådgiver besøgte i denne uge Jørgen Pedersen og Dirk Millenaar ved Herning.
Hos Jørgen Pedersen, der driver et økologisk landbrug med 360 køer, kunne de høre om ydelser på 12-13.000 kg. pr årsko, hvilket er omkring 2000 kg. mere end gennemsnittet for økologiske danske køer og omkring 4000 mere end hollandske.
 
- Hollænderne er udfordret på mælkeydelsen.  Med vores specialviden om fuldfoder, kan vi helt sikkert forbedre produktionen, siger Rasmus Krarup. Sammen med kollega Katrine Bjørn har han gennem vinteren undervist landmænd i Holland om fuldfoder, og de her allerede her øget mælkeproduktionen væsentligt, uden at hollænderne dog nærmer sig det danske niveau.

Læs også