Slut med importeret soja, en halvering af antibiotikaforbruget og 10 procent mere biodiversitet. Det er nogle af målene i Thise Mejeris bæredygtighedsstrategi for 2021 til 2023.
Allerede i løbet af 2021 begynder mere end 30 af mejeriets 75 økologiske mælkeproducenter at erstatte importeret soja med dansk produceret foder i form af for eksempel hestebønner, lupiner og ærter og sandsynligvis senere også forædlet græsprotein, skriver mejeriet i en pressemeddelelse.
Erfaringerne med den nye fodringsstrategi opsamles i løbet af sommeren 2021 og skal fremlægges for samtlige andelshavere i efteråret 2021. Herefter træffes den endelige beslutning om et totalt stop for anvendelse af økologisk soja hos Thises landmænd.
Lige nu indgår der soja i foderplanerne hos de fleste økologiske mælkeproducenter. Og selvom den økologiske soja ikke nødvendigvis kommer fra Brasilien eller Argentina, så er efterspørgslen efter soja fra andre regioner med til at øge efterspørgslen efter den sydamerikanske soja.
- Regnskovene, Jordens lunger, er under pres, og sojaproduktionen bærer en stor del af skylden for fældning af regnskov, som igen har store konsekvenser for klimaet. Importeret soja udgør en tredjedel af dansk landbrugs samlede klimaaftryk, så der er behov for handling. Derfor ønsker Thise og landmændene bag mejeriet en meget hurtig udfasning af soja, senest om tre år, siger Poul Pedersen, Thise Mejeris administrerende direktør.