Varmestress er medvirken til øget kodødelighed

Der skal ikke meget til for at skubbe højtydende køer ud over kanten, og især ældre køer kan være svære at passe godt nok på i sommervarmen. Derfor opfordrer Seges til, at man sætter ind allerede nu.

Varmestress er en af grunden til, at man hvert i sommerhalvvåret oplever en stigende kodødelighed fra april-maj, og som topper i august.

Peter Raundal fra Seges opfordrer til, at man sætter tidligt ind over for varmestress.

- Allerede ved cirka 22 graders varme påvirker vejret køerne. Luftfugtigheden spiller nemlig også ind, og derfor kan varmestress også opstå ved moderate temperaturer og høj luftfugtighed. Så jeg tror, mange med fordel kan begynde at afhjælpe varmestress ved lavere temperaturer, end de plejer, råder Peter Raundal.

Højt stofskifte

Og når man kigger på en højtproducerende malkeko, skal der ikke meget til. Især ældre køer, som samtidig står med en høj ydelse, kan være svære at passe godt nok på, siger Peter Raundal i KvægNyt.

- En højtydende ko har et stofskifte 2,5 gange højere end hvilestofskiftet. Det svarer til en cykelrytter i Tour de France, der kører op ad de stejleste stigninger. Med det i baghovedet giver det god mening, at selv den mindste fejl eller forglemmelse i pasningen, kan være afgørende, forklarer han.

Kæmpe opgave at passe en moderne malkeko

Peter Raundal ved, at mælkeproducenterne gerne vil passe deres dyr bedst muligt, men erkender også, at virkeligheden mange steder er, at de mennesker, der tilbringer mest tid sammen med køerne, ikke altid har en faglig baggrund. Derudover kan der være sprogbarrierer, der gør det vanskeligt at forklare svære, men vigtige faglige detaljer, lyder det.

- Det er altafgørende, at dem, der går blandt køerne, er klædt fagligt godt på, og at de har et godt blik for køerne. Det er en kæmpe opgave at passe godt på vores fantastiske, moderne malkekøer, men det kan lade sig gøre, slår han fast og opfordrer til, at man lader sig inspirere af hinanden, og bruger alle de hjælpemidler, der er til rådighed, blandt andet THI-indekset, der kombinerer temperatur og luftfugtighed, som tilsammen afgør risikoen for varmestress.

teba

Læs også