Sharemilkeren er blevet »industrimalker«

Efter et lille år i lejet stald har Anders Bruun Nielsen købt sin egen bedrift. Han har dog kun overtaget driftsbygningerne, mens sælger beholder jorden. Den nordjyske landmand ser bedst økonomi i at drive landbrug på den måde.

Da Anders Bruun Nielsen tilbage i 1995 luftede sine tanker om kvægbrug i et industrikvarter uden tilhørende marker, rystede kvæglæreren på hovedet og konstaterede, at det aldrig ville kunne lade sig gøre.

Nu har den nordjyske landmand netop skrevet under på købet af staldbygninger med plads til 495 køer og blot seks hektar jord. Et køb der kun kunne lade sig gøre med finansiering fra sælger, da realkreditselskaberne ikke ville være med.

Lejekvæg

For Anders Bruun Nielsen er det dog ikke helt nyt at satse 100 procent på malkestald og spalter.

I maj sidste år skiftede han efter syv år som kvægrådgiver hos LandboNord tilværelsen ud med en dagligdag som såkaldt sharemilker, hvor han i stedet for at eje har lejet sig ind i stalden på en gård ved Sindal i Vendsyssel. Maskinerne er leasede og alt foder bliver købt ind. Kun de 280 jerseykøer er købt. Kalvene herfra ryger videre til en kalvepasser, når de er tre uger gamle – halvdelen af dem bliver hentet tilbage til Anders Bruun Nielsens mælkeproduktion.

Lige nu lejer han også stalden i naboejendommen for at have plads efter at have overtaget 80 køer derfra.

- Jeg havde faktisk en snak med banken om, hvorfor man ikke også kunne lease en kvægbesætning. De har jo øremærker og dermed stelnummer som maskinerne, og det er ovenikøbet en dynamisk størrelse, der i modsætning til maskinerne bliver mere værd med tiden. Men jeg kan godt se, at det er noget bøvl, fordi der i så fald skulle være en leasingkontrakt til hver ko og ikke besætning som helhed. Det ville give en masse arbejde for begge parter, når der kom nye til og andre røg ud, forklarer han.

Har ændret holdning

Den 40-årige landmand erkender, at der var et par kameler at sluge, inden han bestemte sig for at tage den mere utraditionelle vej til livet som selvstændig landmand.

- Jeg har altid drømt om at have min egen gård, og da en bekendt for tre år siden foreslog om ikke det var en idé at leje noget i stedet for at eje, var min første reaktion også, at det aldrig nogensinde ville ske. Det har jeg jo så ændret holdning til siden, konstaterer han.

For to år siden var det hele ellers linet op til et køb af to gårde i Tuen - 17 kilometer fra stalden, han driver nu - men udsigten til en gæld på over 40 millioner kroner fik i sidste ende Anders Bruun Nielsen til at springe fra.

- I sidste ende kunne jeg simpelthen ikke se økonomien i det.

Købte selv

I dag, to år efter, har han så købt bygningerne på en af ejendommene i Tuen, mens sælger har beholdt jorden, som han udlejer til grovfoderleverandøren.

- Så nu er jeg ikke sharemilker mere. Jeg ved faktisk ikke, hvad man kalder det her. Industrimalker måske? Eller måske bare kvægbonde.

I princippet ser han dog ikke den store forskel på tilværelsen som sharemilker til jordløs landmand med egen stald.

- Grunden til, at det endte med et køb og ikke en lejeaftale var for at give mere sikkerhed for fremtiden. Jeg ville ikke risikere at have smidt en million i opstartsomkostninger for at lejekontrakten så blev opsagt om tre år af en eller anden grund. For sælger var det også en bedre løsning.

Og selvom overtagelsen af staldanlægget og opstartsomkostningerne på to ejendomme har været hård for kassekreditten, regner Anders Bruun Nielsen med at have bragt den i nul, når kalenderen rammer december 2019.

Budgetfast

Mens et landbrug udelukkende med staldbygninger og kvæg umiddelbart kunne virke som en usikker forretning, hvor landmanden er meget afhængig af andre, ser Anders Bruun Nielsen det lige omvendt.

- Morten Korch døde for snart 64 år siden, og vi er jo nødt til at erkende, at vi skal tænke nye veje og muligheder ind i dansk landbrug.

Sidste år købte han det foder, der var brug for, mens han efter købet af den nye stald nu har tegnet femårige foderkontrakter, der også inkluderer, at gyllen kommer den anden vej.

- Vi er ikke så sårbare på den her måde, og kan lave tingene noget mere budgetfast end mange andre. Det eneste udsving er mælkeprisen. Ellers kender vi stort set alle udgifter de kommende år. Vores foderpris er ikke afhængig af, om det regner eller hvad der ellers sker her uden for stalden, konstaterer landmanden, der aldrig har været nervøs for at hænge sin mælkeproduktion op på andres afgrøder.

- Siden jeg startede på fuldtid med at arbejde på landbrug i 1994, har jeg aldrig oplevet, at der ikke var foder til salg. Men når man skal have alt udefra, er det selvfølgelig også afgørende, at man er gode ved hinanden. Derfor arbejder jeg også med væsentlig højere priser på både grovfoder og halm end biogassen gør.

- Og på den her måde, gør vi det, vi er gode til: At passe køer. Vi kan ikke hamle op med maskinstationer og andre specialister på andre områder, men her kan vi skabe en god forretning.

Vigtige medarbejdere

Et sted har han dog måtte tilpasse budgettet.

- Til at starte med havde jeg budgetteret med en medarbejder, men det betød, at jeg i gennemsnit gik 22.000 skridt. Derfor blev jeg nødt til at ansætte en mere, siger Anders Bruun Nielsen, der nu har tre ansatte og endnu en på vej.

For netop antallet af ansatte vil han ikke gå på kompromis med.

- Vi kører med et noget højere antal lønkroner pr. EKM, men det er helt bevidst, for jeg mener ikke, at det kan betale sig at spare på lønkronerne. Der er også folk, der korser sig, når de får at vide, at vi er to erfarne personer til at malke i en 2x8’er. Men vi er her jo kun i forbindelse med morgen- og aftenmalkningen, mens køerne får fred midt på dagen. Så giver det et overskud at være to mand til malkningen, som betyder, at vi lettere får øje på, hvis en ko har problemer.

- Faktisk mener jeg, at det er optimalt med 50 køer pr. mand. Lige nu har vi 75.

Til gengæld sparer Anders Bruun Nielsen en hel del på at klare stort set alt sit regnskab selv.

- For at være sikker på, at der økonomi i tingene, regner jeg baglæns. Jeg sætter et nulpunkt, for hvad jeg vil have ud af det, og regner ud derfra. Så skal der være plads i budgettet til blandt andet dyrlæge, selvom vi ikke har mange besøg. Jeg ved, hvad foderet og maskinerne koster. Derefter ved jeg, hvad der er tilbage til løn.

Vil hjælpe ny igang

Hvis alt går efter planen, er Anders Bruun Nielsen og hans tre medarbejdere klar til at tage den nye staldanlæg i brug i løbet af maj måned. Han har dog ikke tænkt sig at opsige lejekontrakten af den nuværende stald.

- Hvad der helt præcist kommer til at ske med den, kommer meget an på, om jeg finder 2-300 nye køer eller om jeg flytter alle dem, jeg har gående her over i det nye, siger han.

- Men jeg kunne godt tænke mig at være med til at hjælpe en ung landmand i gang som sharemilker her. Måske i starten som driftsleder for mig for så senere selv at overtage det.

Og interessen for sharemilking er der, selvom der lige nu blot eksistere tre danske landbrug, der drives efter det koncept.

- Jeg ved ikke om jeg vil sige, at sharemilking er vejen frem, men for mange er det eneste mulighed for at etablere sig, hvis man vil være selvstændig. Det har bestemt fungeret for mig, og jeg er også blevet kontaktet af en hel del, som gerne vil høre lidt mere om, hvordan jeg har gjort, fastslår han.

Læs også