Treparten bringer nye perspektiver med fokus på bæredygtig dyrkning, naturbeskyttelse og støttemuligheder. Og det giver anledning til at overveje fremtidige strategier på selv små jordlodder, mener denne læserbrevskribent.
Af Niels Jørgen Thomsen, Formand i Østjysk Familielandbrug
Treparten. En aftale, der både fylder alt, fordi den er så enestående, og som samtidigt fylder så lidt, fordi den ikke er endeligt vedtaget. Derfor træder vi alle sammen en smule vande.
Jeg tør dog godt forudsige, at treparten vil betyde, at græsset bliver en hel del grønnere på vores side af markskellet. Og det er næsten bogstaveligt.
Så mens vi venter på, at treparten bliver endeligt vedtaget i Folketinget, lad os snakke om, hvad denne epokegørende aftale kommer til at betyde for os i Familielandbruget.
Hvis du tænker, at vi blot kan sidde med hænderne i skødet og vente på, at Folketingets partier tager stilling, så tager du fejl. Vi skal i stedet bruge tiden på at tænke os grundigt om.
Det, vi ved, er, at der er et flertal for aftalen om et grønt Danmark i Folketinget. Det sørger vores flertalsregering for.
Vi ved også, at aftalen indebærer, at vi skal opdyrke vores land anderledes. Naturen skal have bedre vilkår, der skal udledes mindre kvælstof i fjordene, vi skal passe bedre på vores grundvand, og der skal plantes mere skov.
Jeppe, der senest var ansvarlig for vurderingsfiasko, skal nu være trepartsminister
Flere heste
Dette giver os i Familielandbruget nye muligheder. For når aftalen bliver vedtaget, er det oplagt, at der vil komme støtteordninger, der understøtter aftalen. Støttemuligheder, der kan komme dig til gavn.
Og selvom du blot har en enkelt hektar jord, vil aftalen give nye muligheder. Din jord kan være placeret over grundvand, der skal beskyttes. Den kan sikre redepladser for agerfugle, hvis græsset får lov at gro, og forhindre kvælstof i at blive udvasket i vandløb.
Med andre ord, hvis du har overvejet at bruge din jord anderledes, eksempelvis til jagt eller for at øge herlighedsværdien, så får du flere heste at spille på.
Du kan naturligvis også vælge at dyrke jorden. Det er helt op til dig.
Mit budskab er blot, at det er vigtigt, at vi ser mulighederne i treparten – eksempelvis ved at dyrke endnu mere grønt græs, fordi det forhindrer udvaskning af kvælstof.
Så mens vi venter, tænk strategisk over, hvad der skal være på din jord i fremtiden. Det gør jeg med min.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.