Landmand Knud Jeppesen reagerer på Holger Øster Mortensens indlæg i Vejle Amts Folkeblad, hvor landbruget beskyldes for at bidrage til oversvømmelser i byer som Vejle. Han forklarer, at veldrænede marker tværtimod hjælper med at absorbere regnvand.
Af Knud Jeppesen, landmand, Tørringvej 30, Sandvad, 7300 Jelling
Svar til indlægget: »Vi skal have stoppet vandet oppe på markerne i baglandet« af Holger Øster Mortensen i Vejle Amts Folkeblad.
Så forsøger Holger Øster Mortensen igen ude at udstille landbruget negativt, nu som dem der oversvømmer Vejle og andre byer, når det regner voldsomt. Der er tale om uvidenhed og misinformation.
Markdræn virker modsat af det, Holger Øster Mortensen påstår. Når marken er veldrænet, er jorden tør, inden der kommer regn, og virker netop som en svamp.
Så når vi får 60 mm. regn på en dag som sidst, samles vandet på markerne i lavningerne og suges stille og roligt ned i drænene over de næste dage. Hvis markerne ikke er drænet, og markerne er vandmættede, vil vandet ved store mængder regn skylle til nærmeste vandløb og dermed medvirke til endnu mere vand i nærmeste by.
Rent vrøvl
Rent vrøvl når Holger Øster Mortensen påstår, at landbruget modtager en gavebod af tilskud fra EU, men landbruget modtager en kompensation pr hektar jord, for til gengæld at opfylde en masse miljøkrav. Et tilskud der er vedtaget i EU for at holde fødevarepriserne nede, så alle har råd til mad. På samme måde som der gives tilskud til DR og andre medier for at publicere information til borgerne.
Men det med at oversvømme enge og tilbage holde vandet fungerer stadigt fint, som det har gjort i en menneskealder. F.eks. afleder alle vores marker til to moser/enge - Feldmosen og Hoved Kær omkring Sandvad. Ved meget regn hober vandet sig op på markerne rundt om mosen og efter en lille uge er det sivet med videre i vandløbene. Sådan tilbageholdes store mængder regn mange steder rundt på markerne allerede.
Jeg har stor medfølelse med de mennesker der (endnu engang) har fået deres ting ødelagt grundet oversvømmelserne både i Vejle og andre steder. Og der skal selvfølge gøres noget for at undgå, det sker igen. Derfor er det godt, at Vejle kommune nu renser å-systemet i byen op for de store mængder sand, der bremser for fuld gennemstrømning, selvom nogen mener »det ikke gør den store forskel«.
Men som så meget andet hjælper det ikke bare at give landbruget skylden, og at det var bedre i gamle dage. Landbrugsarealet er over tid blevet betydelig mindre, og store arealer er inddraget og blevet bebygget og dermed også kæmpe arealer med asfalt, fliser og andre belægninger, der lynhurtigt afleder regnvand til vandløb og evt. til forsinkelsesbassiner. Og dermed også direkte overløb fra bassiner og kloakker. Når der i tre dage var røde flag med »badeforbud« i inderfjorden og ud langs den del af fjorden hvor Vejle Å ender, kommer det nok ikke fra »baglandet«.
Så måske man skulle afbryde afløb fra tagrender og store pladser, indtil der findes andre løsninger?
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.