Ikke så sært, at Concito og deres konsulenter fra 2.0-LCA indleder rapporten med at fraskrive sig alt ansvar for de præsenterede data. Det kan så undre, at DR Nyheder vælger at benytte tallene til at forvirre den danske forbruger.
Af Niels Martin Krag, bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening (SLF) og formand for Syddansk Kvæg, Billundvej 3, Vojens
I den bedste sendetid måtte vi høre DR’s vildledende indlæg om, hvordan danskernes madvaner bør ændres i mere klimavenlig retning. Inspireret af den såkaldte tænketank Concito anbefaler DR danskerne at spise grøntsager i stedet for kød – og foretager helt urimelig sammenligning af CO2- aftrykket pr. kilo af de enkelte fødevarer.
For der er jo slet ikke samme næringsværdi af et kilo kål og i et kilo okse- eller kalvekød. For det andet er de udmeldte beregninger af CO2-aftryk aldeles vildledende, da de bygger på nogle besynderlige forudsætninger, som Concito har foretaget. Angiveligt skal et kilo oksemørbrad have et aftryk på 152 kg CO2 pr. kilo.
Ikke så sært, at Concito og deres konsulenter fra 2.0-LCA indleder rapporten med at fraskrive sig alt ansvar for de præsenterede data. Det kan så undre, at DR Nyheder vælger at benytte tallene til at forvirre den danske forbruger.
Biprodukt
Almindeligt oksekød er et biprodukt fra mælkeproduktionen, når koen skal slagtes efter at have produceret mælk i nogle år. Altså et sundt, velsmagende og næringsrigt fødemiddel, som er en helt naturlig del af vores ernæring. Forskere har beregnet klimaftrykket ved færdigfedning af udsætterko til 11 kg CO2 pr. kg kød.
Danske kalveproducenter producerer kvalitetscertificeret kalvekød under Dansk Kalv-konceptet med et dokumenteret klimaaftryk på 10,5 CO2 pr. kilo kød. Kød af højeste kvalitet produceret på kalve, som er et biprodukt fra mælkeproduktion, og som slagtes og sendes videre til butikkerne fra Danish Crown Beef i Holsted.
Ammekvæg, hvor ko og kalv afgræsser sammen, er knap så klimavenligt, men de har en helt særlig mission. De plejer nemlig den danske natur og giver os større biodiversitet og naturoplevelse. Den nyttige naturpleje er forenet med fornuftig produktion af oksekød med højeste dyrevelfærd.
Alternative naturpleje-modeller er nærmest ikke realistiske og næppe mere klimavenlige. Kød fra ammekøer har et CO2-aftryk på omkring 27 kg CO2 pr. kilo kød ifølge rapport fra Aarhus Universitet.
Fornuftige
Så kære forbruger. De danske produktionskoncepter for oksekød er helt fornuftige. De er ikke bare ganske klimavenlige, men det er også sund, velsmagende og nærende mad, som bør beholde sin plads på danske spiseborde.
Du er med til at udnytte overskudskalve og kød fra mælkeproduktion i et kvalitetsprodukt, når du køber dansk okse- og kalvekød, og du giver et bidrag til naturpleje og dansk biodiversitet, når du nyder en bøf af dansk kødkvæg.
Velbekomme og god appetit.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.