Af Jens Chr Obel, chefrådgiver, Skat, LandboNord
Den 23. februar vedtog Folketinget for tredje gang ændringer til den vurderingslov, som de-facto endnu ikke er trådt i kraft.
De nye vurderinger har – mildt sagt - været meget lang tid undervejs. I 2021 modtager boligejere de nye vurderinger, og i løbet af 2022 udsendes nye vurderinger af landbrugs-og erhvervsejendomme.
Det ligger nu endelig fast, at arealer med vindmøller og solcelleanlæg fremover vil blive vurderet med en enhedspris på 180 kroner pr. MWh, der årligt kan produceres på det pågældende anlæg. Effekten beregnes på baggrund af et forud fastsat basistal på fuldlastitmer, svarende til en forventet årlig produktion for anlægget.
Eksempel
En vindmølle på eksempelvis 4 MW vil fremover bliver vurderet ud fra et basistal (fuldlasttimer) på 2.000 timer årligt til en pris på 180 kroner pr. MWh.
Grundværdien beregnes herefter som 4 x 2.000 x 180 =1.440.000 kroner. Grundværdien fastsættes uanset grundens/arealets størrelse. For solcelleparker vil vurderingen tilsvarende blive fastsat udfra den forventede produktion.
I en konkret sag har et større anlæg beliggende på et areal på 80 hektar en samlet effekt på 61 MW, og der forventes cirka 900 fuldlasttimer årligt, hvilket dog er lavt sat. Et sådant anlæg vil blive vurderet til 61 x 900 x 180 = 9.882.000 kroner, hvilket svarer til en hektarpris på cirka 123.000 kroner pr. hektar.
Ejendomsskat
For både vindmøller og solcelleanlæg beliggende på ejendomme, som overvejende anvendes til landbrugsformål, vil den del af jorden, der anvendes til VE-anlæg, ikke bevare den lave grundskyldspromille på 7,2, som er gældende for landbrugsjord.
Ejendomsskat for jord, der anvendes til VE-anlæg, vil fremover skulle betale den almindelige grundskyldspromille, som er gældende for den kommune, hvor ejendommen er beliggende.
Den højere grundskyld vil dog først blive opkrævet fra det tidspunkt, hvor det reelt er muligt at opføre et anlæg på arealet, uanset om en lokalplan formelt set giver mulighed herfor.
Som anført har vi fortsat til gode at se de faktiske vurderinger, som naturligvis vil kunne påklages, men der kan på længere sigt forventes højere ejendomsskatter for ejendomme med VE-anlæg.