Voldsom vanrøgt i naturpark skal have konsekvenser

Af Erling Bonnesen, medlem af Folketinget for Venstre samt Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

Danske landmænd værner om deres dyr og arbejder hver dag for at sikre høj dyrevelfærd for kvæg, heste, svin og andre husdyr. Derfor skaber det stor forargelse, når en voldsom sag om vanrøgt hos en statsejet naturpark kommer frem i lyset, og det er netop, hvad vi ser nu på Mols.
 
Seks køer er døde og otte kreaturer har aborteret deres kalve, fordi de er blevet nægtet foder. Så forfærdelig behandling af dyr skal have konsekvenser – også for myndigheder. Hvis en landmands køer var udsat for så urimelige vilkår, ville han stå over for en kæmpe bøde og muligvis miste retten til at holde dyr.
 
Skandalen på Mols kalder på handling fra regeringen, som er nødt til at gribe ind.
 
En dyrlæge inspicerede i februar situationen for kvæget i Mols Bjerge, som bestyres af Naturstyrelsen, og konklusionen skriger til himlen: Køerne havde forsøgt at spise bark og giftig gyvel i ren desperation over mangel på foder. Faktisk fastslog dyrlægen, at hun aldrig havde oplevet noget lignende.
 
Styrelsens medarbejder erkender, at dyrene »måske ikke« har fået nok mad. Man undskylder sig med, at man som naturplejepark skal balancere fodring overfor målet om at styrke biodiversiteten gennem naturpleje. Selvfølgelig er det vigtigt at styrke biodiversiteten. Men naturpleje må ikke ske på bekostning af god dyrevelfærd.
 
Præcis derfor har Venstre nu bedt fødevareministeren forklare, hvad han vil gøre for at beskytte dyr i naturparker som Mols Bjerge. Regeringen må på banen og levere løsninger på problemet hurtigst muligt.
 
Vi kan ikke acceptere, at dyrevelfærden tilsidesættes i så stort et omfang, som tilfældet er på Mols, hvor Naturstyrelsen har ignoreret deres ansvar for kvægets velbefindende.
 
Styrelsen er indtil videre politianmeldt af en borger for vanrøgt mod dyrene i deres varetægt.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Hold jer langt væk fra frivillige BNBO-aftaler
Landbrugsudspil er et benspænd for velfærdsstaten
Klimaplan er direkte skadelig for klimaet
Hvorfor lægges benet i gips, når det er armen, der er brækket?
Statsministeren bluffer dansk landbrug
Miljøstyrelsen styrer ikke fagligt korrekt