Forkerte politiske aftaler kan afgøre landbrugets skæbne

Politikerne er gået i gang med at mindske den danske landbrugsproduktion til fordel for produktion andre steder i verden med et langt større klimaaftryk, skriver Ulrik Lunden, der er medlem af Agerskovgruppen.

Af Ulrik Lunden, medlem, Agerskovgruppen

Selvfølgelig skal dansk landbrug være et foregangsland - selvfølgelig skal vi til stadighed arbejde for nye mål. Det er jo lige nøjagtig det, der har skabt det meget klimaeffektive landbrug, som vi har i dag.

Vi har selvfølgelig ikke gjort det alene for klimaets skyld. Vi har gjort det, fordi klima- og ressourceeffektiv landbrugsproduktion simpelthen er en forudsætning for, at vores produktion er økonomisk bæredygtig.

Men at basere klimatiltag, som på ingen måde har hold i fagligheden, er at gå for vidt. Og samtidig lade en intetanende befolkning forstå, at vi gavner klimaet ved blandt andet at sætte vores jord under vand – tage jord, som opsamler cirka 15 ton CO2, ud af drift (braklægning) – ja så er dansk landbrug kommet i en situation, hvor politikerne på et stærkt ufagligt grundlag tror, at man kan redde klimaet ved at regulere dansk landbrug ihjel.

Kan ikke styres

Kom nu ud af »feel good-børnehaven« - ud i virkeligheden - kig op mod himlen og forhold jer til en virkelighed uden en osteklokke. Kære politikere, I tror, at I er i gang med at gavne klimaet. I tror, at i qua diverse øko-støtteordninger kan styre jordens spisevaner. Det kan man ikke.

Det, I gør, er at reducere verdens mest ressource- og klimaeffektive landbrugsproduktion på et ufagligt grundlag for at øge produktionen andre steder i verden med et langt større klimaaftryk.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også