Lad vandet løbe

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Storå mellem Holstebro og Nissum Fjord skal oprenses flere steder for at reducere kommende omfattende oversvømmelser i Holstebro by. Sådan konkluderer en gruppe lodsejere, efter de ved hjælp af ingeniør Steen Rasmussen fra SR Batymetri har fået foretaget en screening af åen.

Screeningen af åen viser, at der flere steder foregår stuvning af vandet. Og man kan altså hverken stuve eller stable vand til op over bredkanten, uden det løber ud og over. Men man kan give vandet bedre plads i vandløbet ved at rense op, fjerne propper og ved at vedligeholde brinker samt fjerne træer, der vokser ind i vandløbet. Det vil alt sammen forbedre den generelle vandløbsevne og forhindre mange oversvømmelser med ødelæggelse af haver, kældre, veje og marker til følge.

Så jeg kan kun gentage Bæredygtigt Landbrugs mantra: Få nu de vandløb renset op. Kommunerne har vedligeholdelsespligt i henhold til vandløbsregulativerne, og oprensning skal gennemføres. Men den effektive screeningsmetode kan det gøres præcist.

Da Nørreå, også ved Gudenå-systemet, blev renset op på en 200 m lang strækning for et par år siden faldt vandstanden med ca. 70 cm. Det er der brug for – mange flere steder. 

Så kom i gang med screeningen og få vandløbene renset præcist op – der er ikke noget at vente på. Ingen kan være tjent med flere ødelæggelser langs vore vandløb.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også