Fødevare-produktionen er i fare

Politikerne har skræmt en halv generation af unge landmænd væk. Hvem skal producere vores fødevarer i fremtiden, spørger landmand.

Af Søren Anders Kring, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Gl. Højenvej 58, 7100 Vejle

Mange går naturligt nok op i miljøet og klimaet – men hvem bekymrer sig egentlig om, hvem der skal stå for den fremtidige fødevare-produktion?

Jeg har været mælkeproducent i 40 år. De første syv år følte jeg mig »fri«. Men så opdagede man tre døde hummere i Kattegat – og en helt uberettiget heksejagt er derefter gået ind på mit erhverv, i stedet for at man nogensinde har taget rensningsanlæggenes udledninger alvorligt. I dag plager overregulering og bureaukrati landmændene – med det sikre resultat, at vi i en verden med en hastigt voksende befolkning kommer til at mangle fødevare-producenter i fremtiden.

Politikerne har formået at skræmme en halv generation af unge landmænd væk ved at italesætte miljøproblemer, der ikke findes, samt fup-og-fidus-økologien som det eneste saliggørende.

Har plantet 40.000 træer

Jeg har nok plantet 40.000 træer i min levetid samt dyrket arealer, der dagligt optager masser af CO2 – planteavl gavner nemlig i dén grad klimaregnskabet. Hvor mange har gjort en tilsvarende indsats? I hvert fald ikke de virkelighedsfjerne politikere og bureaukrater, som med garanti aldrig selv har haft jord under neglene – og som senest har beskudt os med nye meningsløse krav om efterafgrøder, der ødelægger både indtjening og humør hos mig og mine kolleger, og som intet batter.

At være landmand er et fantastisk job og livsstil – hvis vi får lov til at passe vores arbejde. Men det kræver, at vi ikke svines til af medier og meningsdannere men bare engang imellem får at vide, at vi faktisk er gode til det, vi laver. Dét kunne give energi til at yde en endnu bedre indsats! Så du også fremadrettet har mad på bordet.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også