Klimarådet overser kulstoflagring i jord
Enten sover rådet eller også er det ikke opdateret på den viden, der findes om mulighederne for at lagre store mængder CO2 som livgivende kulstof/humus i de danske landbrugsjorde. Men heldigvis er det en dialog, Klimarådet inviterer til, og den er FRDK parat til at deltage i.

Det skal gå hurtigt med at fjerne CO2 fra atmosfæren. Heldigvis er det lige netop, hvad vi landmænd kan med en effektiv planteproduktion med høje udbytter, plantedække året rundt og et godt sædskifte. Når vi vel at mærke ikke roder unødigt i jorden. Vi skal i så høj grad som muligt etablere vores afgrøder uden at harve eller pløje. Det hedder Conservation Agriculture, pointerer læserbrevsskribenten.
Af Henrik Terp, formand, FRDK
Vi kan sagtens være enige om målet, nemlig at den globale opvarmning om overhovedet muligt skal holdes under to grader. Derfor er vi i Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK, FRDK, også enige med Klimarådet i, at alle gode og effektive muligheder skal bidrage til at nå denne målsætning.
Men formand, bestyrelse og medarbejdere i rådet har ikke kigget sønderlig dybt i værktøjskassen med muligheder.
For eksempel nævnes den oplagte mulighed for at lagre store mængder CO2 som livgivende kulstof/humus i landbrugsjorden kun kort i den artikel, Effektivt Landbrug bragte 1. maj. Det er ellers en af de lavest hængende frugter og en meget mere effektiv nu-og-her løsning end skovrejsning, der nævnes som en mulighed for at suge CO2 ud af atmosfæren.
CO2 skal fjernes fra atmosfæren
Kendsgerningen er, at uden at fjerne endda meget store mængder CO2 fra atmosfæren er det umuligt at nå den satte målsætning om kun to graders temperaturstigning. Det er forskerne enige om. Også selvom udledningerne reduceres til nul. Hvad de jo ikke gør inden for en overskuelig fremtid.
Det skal endda gå meget hurtigt med at fjerne CO2 fra atmosfæren.
Heldigvis er det lige netop, hvad vi landmænd kan med en effektiv planteproduktion med høje udbytter, plantedække året rundt og et godt sædskifte. Når vi vel at mærke ikke roder unødigt i jorden. Vi skal i så høj grad som muligt etablere vores afgrøder uden at harve eller pløje. Det hedder Conservation Agriculture.
Gør vi det, kan vi årligt fjerne 9,8 millioner ton CO2 fra atmosfæren alene i Danmark. Det skal ses i lyset af, at det danske reduktionsmål er 2,5 millioner ton årligt.
Lattergas reduceres
I samme artikel anfører Klimarådet, at brugen af såvel husdyrgødning som handelsgødning altid fører til udledning af lattergas. Men det er ikke altid sandt. For fakta er, at udledningen af lattergas på den konto i høj grad relaterer sig til jordens sundhed.
Det er nemlig under vandlidende og meget våde forhold, der udledes lattergas. Så en god jord med evne til at optage meget vand på kort tid og masser af luft vil alt andet lige mindske udledningen af lattergas betragteligt.
Sådan en jord får man ved at anvende principperne i Conservation Agriculture mest muligt. Der som slutbemærkning også bruger meget mindre brændstof end konventionel dyrkning.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.
Danmark kan opfylde sit reduktionsmål i landbrugsjorden
* Hvis jorden på en hektar indeholder 2,0 procent kulstof (3,4 pct. humus), er der i pløjelaget 127 ton humus, der indeholder 75.000 kg kulstof svarende til 275.000 kg CO2.
* Hvis vi vil forhøje indholdet med bare 0,1 procentpoint (fra 2,0 til 2,1 pct.) i pløjelagets dybde, og vi antager, at der kan lagres et ton CO2/ha årligt (forskernes hidtidige antagelse), vil det tage 13 år. Disse 13 ton CO2 svarer til blot 3,5 ton kulstof. Har vi en drøm om at forøge en jords indhold af kulstof fra 2,0 til 2,5 procent vil det dermed tage 65 år.
* Men heldigvis kan det med effektive efterafgrøder og efterladt halm, som også giver føde til regnorme, lade sig gøre at øge mængden ganske betragteligt. Nemlig til 1,2 ton kulstof pr. hektar svarende til 4,4 ton CO2 pr. hektar. Dermed vil det kun tage 2,95 år mod 13 år.
* Med 2.224.575 hektar i omdrift i Danmark svarer det til, at der årligt bliver fjernet 9,8 millioner ton CO2 fra atmosfæren. Det danske reduktionsmål, som vi skal leve op til ifølge krav fra EU, er 2,5 millioner ton CO2