bannerPos

Træk klimaguleroden

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
16-07-2019 07:13

METTE GJERSKOV OG Dan Jørgensen er tilbage. Og det kan måske få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en landmand eller to. Gjerskov kender mange fra hendes kuldsejlede randzonelov. En lov hun forsvarede bittert, men som faldt med et brag. Det var Dan Jørgensen, der som Gjerskovs afløser måtte erkende, at randzoneloven ikke kunne håndhæves i praksis og over for en dansk dommer. Derfor blev S-politikernes tabte retssag aldrig appelleret men i stedet blev randzoneloven skrottet.

NEDERLAGENE FOR DE to S-politikere var eklatante. Og husker man ikke Dan Jørgensen for andet, må vi minde om, at han trods alt fik kåret stegt flæsk med persillesovs som nationalret fra bagsædet af sin ministerbil. Det, og rækken af selfies fra minister-iPhonen, husker vi ham mest for. Men nu skal der andre boller i persillesovsen. Og med klimaminister Dan Jørgensen i spidsen skal verdens måske skrappeste klimakrav rulles ud. Landbruget står for skud, har ministeren allerede tilkendegivet. Og regningen, som ingen kender, havner med statsgaranti på landbrugsbedrifter landet over.

OVENI KOMMER SÅ, at Mette Gjerskov er blevet sit partis miljøordfører. »Nu er vi tilbage i den normale gode gænge, hvor det også handler om flid og kompetencer,« siger Mette Gjerskov til Politiken. Måske en landmand eller to glæder sig over, at de ikke holder dén avis. Omvendt må man respektere, at nye regering er sammensat, som den er, efter ønske fra den danske befolkning.

MEN DET BETYDER naturligvis ikke, at Dan og Mette med de historisk høje ambitioner på miljø og klima ikke skal have et modspil. Mere end nogensinde gælder det således for landbrugets organisationer om at udfordre de to, før det hele stikker af i en retning, hvor ingen kan betale regningen, som kommer.

VI ER MED på, at danskerne har bedt om, at der sættes ekstra fokus på klimaindsatsen, som det hedder. Men den indsats, vi skal yde som virksomheder og danskere her til lands, skal naturligvis være en indsats, der batter. Vi skal sammen løfte en opgave, samtidig med at vi udvikler teknologier og arbejdsmetoder, som også kan eksporteres. Vi skal gribe til klima-guleroden og ikke til klima-pisken med afgifter og strafaktioner.

OM DAN JØRGENSENS stegt flæsk ryger på klimaskafottet må tiden vise. Flæsk går næppe af mode i politik foreløbig, men på tallerkenen er flæskeretten mere udfordret en nogensinde. Hysteriet skal simpelthen tøjles, og i stedet skal de klimatiske udfordringer, som er globale og ikke danske, tackles intelligent og på en måde, så vi som land tjener penge og trækker verden i en grøn retning, frem for at vi danskere straffes og påføres negative krav, der afvikler. 

VI HAR DESVÆRRE ikke Mette Gjerskov og Dan Jørgensen mistænkt for at have klima-gulerødder til at vokse i deres baghaver. Men så må vi hjælpe dem med at så og dyrke dem. Vi kender Mette Gjerskovs flid og kompetencer fra hendes ministertid. De handlede i alt for høj grad om at få generet tusindvis af lodsejere, indtil en myndig dommer fik stoppet Gjerskovs flid og ikkeeksisterende »randzone-kompetencer«. Mette og Dan ligner en mundfuld, der igen skal udfordres kvalificeret af et samlet landbrug.    

Markedspodcasten - Recession, dyr palmeolie og bedre tider i svinesektoren?

Lyt med når markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro forsøger at gøre os klogere på markedets luner.

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

Medie: Arla-konkurrenter vil også plantevejen

For nylig meldte Arla ud, at mejerigiganten er på vej med en alternativ produktlinje til den traditionelle mælk baseret på planter. Nu melder Naturmælk og Thise Mejeri sig klar til at følge trop.

Landmænd dukkede op i Landsretten til støtte for Ulf Nielsen

Naturplejer Ulf Nielsen og hans advokat håbede på frifindelse ved Landsretten i Viborg onsdag. Endnu engang forsøgte de at overbevise dommeren og lægdommerne om, at der ikke var behov for læskur til Ulf Nielsens heste og anguskvæg, efter at han sidste år blev idømt en bøde på 20.000 kroner. Så mange støtter dukkede op i retten, at retssagen måtte flyttes over i Vestre Landsrets store sal.

Optimisme trods vejrmæssige udfordringer

I landets nordlige egne håber man på, at vejrudsigten holder. Hvis man når at få sået rapsen i denne uge, skal det nok gå, hvis ikke vi får tidlig vinter, lyder det fra LMO i Viborg og Agrovi i Nordsjælland

En misforståelse at landbruget stadig fører krig mod kvælstof

- Jeg er lidt skuffet over, at landbrugets organisationer og øvrige aktører ikke stiller sig mere skeptisk overfor det gavnlige i at vedblive med at føre krig imod kvælstof (N), skriver Jørn Rasmussen. – Miljøministeriet bør anmeldes for at krænke proportionalitetsprincippet, mener han.
Side 1 af 1612 (32224 artikler)Prev1234567161016111612Next