Nyt fra konsulenten: Hvem skal varetage dine interesser, hvis du en dag ikke selv kan?

Flere og flere danskere opretter en fremtidsfuldmagt og udpeger dermed, hvem der skal varetage deres interesser, hvis de en dag ikke selv er i stand til det længere. Har du besluttet, hvad der skal ske, hvis du skulle ende i en sådan situation?

Det kan være svært at spå om fremtiden. Men har du gjort op med dig selv og dine nærmeste, hvad der skal ske, hvis du en dag ikke er i stand til at varetage dine interesser selv pga. sygdom, svækket mental funktion eller lignende, er det måske heller ikke helt så vigtigt? Arkivfoto

Af juridisk rådgiver Amalie Leth Nielsen, Patriotisk Selskab

Har du gjort op med dig selv og dine nærmeste, hvad der skal ske, hvis du en dag ikke er i stand til at varetage dine interesser selv pga. sygdom, svækket mental funktion eller lignende?

Med en fremtidsfuldmagt vælger du, hvem der skal tage sig af dine økonomiske og personlige anliggender, hvis du selv mister evnen.

Du kan give et eller flere familiemedlemmer, venner eller bekendte en fremtidsfuldmagt. På den måde behøver det ikke at være den samme, som varetager dine personlige anliggende, der også skal tage vare på din virksomhed. Det kan være en stor lettelse for dine pårørende, at der er lavet en plan for opgavefordelingen, hvis du skulle blive syg – og helt afgørende for den videre drift af virksomheden.

En fremtidsfuldmagt træder i kraft efter en lægelig vurdering. Når den er aktiveret, kan fuldmægtigen frit handle inden for sin bemyndigelse med behørig orientering af dine nærmeste.

Som virksomhedsejer kan det være afgørende, at der kan disponeres hurtigt og effektivt, så her er fremtidsfuldmagten et væsentligt instrument.

Undgå lang sagsbehandlingstid

Hvis du mister evnen til at varetage dine interesser, men ikke har oprettet en fremtidsfuldmagt, kan du få tilkendt en værge. Det kan tage lang tid at få etableret værgemålet, og værgen udpeges af Familieretshuset.

Der kan kun være én værge, som desuden vil være underlagt en væsentlig mere omstændelig sagsgang end en fuldmagtshaver, da værgen i mange tilfælde skal have godkendt sine dispositioner hos Familieretshuset.

Hvis en værge vil bruge af din formue til fx en tandbehandling eller hjælp til flytning, er den aktuelle sagsbehandlingstid på cirka tre måneder. Det slipper du for med en fremtidsfuldmagt.

Hvis fremtidsfuldmagten giver mulighed for at sælge huset eller give større gaver til børnene, vil det også være langt lettere end for en værge.

Derfor er det min anbefaling, at du – for en sikkerheds skyld – får oprettet en fremtidsfuldmagt. Dermed sikrer du dig, at dine ønsker kan efterleves, uanset hvad fremtiden byder.

Læs også