Olielande forsøger at presse prisen op igen

Ledet af Saudi-Arabien og Rusland har medlemmerne af Opec+ valgt at forlænge nedsættelsen af olieproduktionen i yderligere tre måneder i et forsøg på at øge priserne. Ifølge Financial Times har de udvidet den oprindelige periode, der var planlagt til at afsluttes ved udgangen af marts, til nu at gælde indtil udgangen af juni.

Planen om at forlænge olie-nedskæringerne for Opec+-landene til midten af 2024 kommer i tillæg til tidligere nedskæringer i både olieproduktion og eksport, da nogle af verdens største energiproducenter stræber efter at øge markedspriserne, skriver France24.

Saudi-Arabiens energiministerium meddelte, at de ville skære deres produktion med en million tønder om dagen (bpd) fra april til juni (Q2), mens Rusland annoncerede 471.000 bpd i nedskæringer i Q2.

- For at opretholde markedets stabilitet vil disse yderligere nedskæringer gradvist blive genoprettet afhængigt af markedsvilkårene, efter afslutningen af andet kvartal, sagde Ruslands vicepremierminister Alexander Novak.

Aftalen for begge lande kommer ud over den reduktion på 500.000 bpd, der blev annonceret i april 2023, og som løber indtil udgangen af 2024.

UAE, Kuwait, Irak og Kasakhstan fulgte trop og sagde, at de ville forlænge eksisterende frivillige nedskæringer indtil udgangen af juni.

Opec+-oliealliancen, der består af 22 nationer, har implementeret produktionsnedskæringer på mere end fem millioner tønder om dagen (bpd) siden udgangen af 2022.

Vesten har forsøgt at ramme Moskvas energieksport under sanktioner, der blev pålagt på grund af Ruslands offensiv i Ukraine, hvilket har tvunget Rusland til at øge forsyningerne til lande som Kina og Indien.

Oliepriserne steg fredag i forventning om den nye forlængelse. Den amerikanske West Texas Intermediate (WTI) passerede 80 dollar for første gang siden november, mens North Sea Brent Crude Barrel nåede en måneds-høj på 83,55 dollar.

Læs også