Svinepriserne boomer igen i Kina

De seneste dage er priserne på svinekød i Kina været på en stærkt voksende kurve, og det kan få stor betydning for værdien af den danske eksport til landet senere i år. For det lader til at kunne tage mere tid end først antaget at få den kinesiske svineproduktion helt op i gear.

De seneste dage er det kun gået en vej med priserne på svinekødsbørsen i kinesiske Dalian - op. Således er priserne på September 2021-terminen steget med over 10 procent siden fredag i sidste uge, og det har flyttet priserne over 25 kroner pr. kilo i Kina. 

Samtidig er priserne på svinekød i USA steget til over 12 kroner, hvilket gør det danske svinekød mere konkurrencedygtigt på det kinesiske marked, og det ser ikke ud til at blive mættet af indelandsk produktion lige foreløbig.

Nye sygdomsudbrud i Kina

For trods en stor indsats for at bekæmpe afrikansk svinepest i Kina har den smitsomme sygdom spredt sig i det vestlige egne af Kina over vinteren, og samtidig har også PED-virus og mund- og klovsyge ramt flere svinebesætninger, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Og det har fået svineproducenter til at slagte deres søer, hvilket forventes at få en negativ effekt på svinebestanden i Kina senere i år.

- Udbruddene har inkluderet nye varianter af ASF, der har vist sig at være sværere at opdage, men også at kontrollere. Det kan betyde, at op mod 15 procent af svinebestanden er døde i løbet af vinteren, og at bestanden nok først er tilbage til fuld styrke i anden halvdel af 2022, siger Wang Zhong, der er kinesiske chefanalytiker til Bloomberg.

På børsen i Dalian bliver der dagligt omsat op mod 250.000 tons svinekød, og man kan ikke undervurdere den betydning, som prisfastsættelsen her kan få på de globale svinepriser, skriver Palle Jakobsen, Agrocom.dk.

- Mit bud er, at der ikke går mange uger, før den nye svinekødsbørs i Dailian overhaler svinekødsbørsen i Chicago og således bliver verdens største. Vi har kort og godt fået et nyt benchmark, som kan få stor betydning for prisdannelsen ikke bare i Kina, men også på verdensmarkedet og i de kommende år kan det let udvikle sig sådan, at børsen i Dailian bliver misdannende ikke bare for vores afsætning til Kina, men måske til hele Asien, .lyder det i en analyse.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Læs også

Frost i Frankrig bekymrer
Strategie Grains opskriver europæisk eksport af hvede
Stigende efterspørgsel efter olie
Hvedeprisen revancherer og henter ind på rapsprisen
Agromarkets: Yderligere hvede ud af markedet
Nervøst afgrødemarked