Arlas acontopris stiger med 3,7 øre
Fra oktober vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 3,7 øre pr. kg. Justeringen af valutakursen for kvartalet påvirker acontoprisen positivt med 0,6 øre pr. kg.

Fra oktober vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 3,7 øre pr. kg. Justeringen af valutakursen for kvartalet påvirker acontoprisen positivt med 0,6 øre pr. kg.
Arlas acontopris for konventionel mælk vil stige med 3,7 øre pr. kg fra 1. oktober. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, være 269,2 DKK øre pr. kg.
Arlas acontopris for økologisk mælk vil ligeledes stige med 3,7 øre pr. kg fra 1. oktober. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, være 329,2 øre pr. kg.
- Prisen for alle EU-mejeriråvarer, især ost, er øget markant på grund af den store efterspørgsel og reducerede tilgængelighed i løbet af august. Et skift i den globale efterspørgsel fra Kina til den øvrige del af Asien og Mellemøsten understøtter positiv udvikling i de globale priser på mælkepulver. Fald i europæisk indvejet mælk i juli, mens tallene for august indikerer (+/-0 procent), skriver Arla i en kommentar.
Udsigterne ser stabile ud
Indvejet mælk: I EU blev der registreret en lille vækst i juni, mens den indvejede mælk i juli lige nu forventes at være negativ (-0,5 procent til -1 procent). For august indikerer de ugentlige tal +/-0 procent. I resten af verden stiger mælkeproduktionen dog, bemærker Arla, og tilføjer:
- USA står fortsat stærkt på trods af vejrmæssige udfordringer og høje foderpriser (+ 2,0 procent). Desuden havde New Zealand en stærk produktion i juli (+6,6 procent), selv om det er baseret på en meget lav new zealandsk sommerproduktion af mælk. Sydamerika ligger også et godt stykke foran sidste år. Og Argentina har igen haft god vækst (+3,5 procent). Australien var det eneste større produktionsområde uden for Europa, som også var udfordret på produktionssiden i juli (-3,5 procent).
Ost: Prisen for alle ostekategorier er øget i august. Der har især været stor efterspørgsel efter Edam og Gouda med løbende prisstigninger på ugebasis. Efterspørgsel og priser på mozzarella i Europa stiger også, men ikke så hurtigt som for andre kategorier. Mozzarella-priser uden for Europa oplever endnu ikke den samme stigning, da der er større tøven på disse markeder.
Mælkepulver: Prisen på skummetmælkspulver (SMP) er steget på trods af den lave interesse fra Kina og den forestående højsæson i New Zealand. Den primære årsag til de stigende priser var købere fra Mellemøsten/Nordafrika og Sydøstasien. Sødmælkspulver (WMP) er uændret.
Smør: I august var fløde den primære årsag til stigende priser for fløde og smør på det europæiske marked. Med de nuværende prisniveauer er producenterne ikke interesserede i at kværne fløde til smør. Det betyder, at der ikke tilbydes særlig meget frisk smør på markedet, og at prisspændet mellem frisk og frossent smør er steget. Højere pris på GDT, der lige nu ligger over EU-niveau, åbner op for muligheder for eksport, skriver Arla.