Fredagens såkaldte »flash«-opgørelse af BNP-væksten fra Danmarks Statistik viser, at realt BNP steg med 0,2 procent i fjerde kvartal i forhold til tredje kvartal, og at årsvæksten for 2019 lander på 2,2 procent. Et »suverænt« godt år økonomisk set, lyder det Nykredit, der konstaterer, at Danmark nu for femte år i træk har haft en BNP-vækst på over 2 procent.

Nykredit skriver, at det især er det private forbrug, der sørger for fremgang i BNP. Danskerne har spenderet mere på både køb af biler og andre varer og tjenester.

- Eksporten, derimod, gik tilbage, men det kommer efter et ganske imponerende tredje kvartal. Og set over hele sidste år er det netop vareeksporten, der med en vækst på hele 6,5 procent er det helt store lokomotiv for BNP-væksten sammen med det private forbrug. Når man sammenholder det med den internationale modvind, der var fra handelskonflikt og gentagne udskydelser af en afklaring om brexit, er det en ret god performance, lyder kommentaren fra Nykredit.

Corona spøger

Coronona-virusudbruddet kan imidlertid give en midlertidig vækstpause i dansk økonomi, lyder selskabets vurdering. 

- Det er stadig alt for tidligt at gisne om, hvor stor effekt udbruddet af coronavirus vil have på dansk økonomi, ikke mindst fordi det afhænger af udbruddets omfang. Men udbruddet vil med stor sandsynlighed betyde en »pause« i økonomien, hvor folk holder igen, og hvor produktionen er stoppet. Frygten for at blive smittet kan holde folk hjemme fra arbejde og også udskyde turen til shoppingcenteret. Og brud på internationale forsyningskæder kan forhindre danske virksomheder i at producere sine varer eller tilbyde sine tjenester. Både efterspørgsel og produktion vil blive ramt. Den vurdering afhænger naturligvis af, om smittetilfældene bringes under kontrol, skriver Nykredit, der tilføjer, at ekspansiv økonomisk politik ikke hjælper på det:

- Økonomisk politik, der sigter mod at stimulere efterspørgslen, for eksempel ved at sætte skatten ned herhjemme, eller ved at centralbanker sætter renten ned, vil sandsynligvis være nyttesløst i den aktuelle situation. Forstyrrelser i globale forsyningskæder forsvinder ikke med lavere renter, og lavere skatter sender ikke karantæneramte borgere tilbage på arbejde eller ned i shoppingcentret.

Forslag

Den økonomiske politik bør i stedet ifølge Nykredit handle om at sikre virksomhedernes likviditet, så de ikke må dreje nøglen om, fordi indtjeningen svigter i en periode. For eksempel kan politikerne hjælpe med en udvidet arbejdsløshedsunderstøttelse, så virksomhederne kan beholde ansatte i en kortere periode med svigtende omsætning, foreslår selskabet.

- Endelig er det samtidig værd at holde fast i, at det indenlandske vækstpotentiale faktisk er solidt, når man ser bort fra den aktuelle smittefare. Konkurrenceevnen er stærk og både husholdningerne og virksomhederne fremstår velkonsoliderede. Dansk økonomi er derfor godt rustet til at kunne genoptage funktionen, når smitten er under kontrol, fastslår finanskoncernen.

 

 

Finans