Guld og aktier i usædvanlig fælles optur

Stigende aktiekurser er normalt forbundet med et tilsvarende fald i guldprisen. For tiden står vi dog i en usædvanlig situation, hvor guldprisen er i stigende tendens, ligesom det er tilfældet for de helt store aktie-index. Den stigende guldpris er dog en kraftig indikation på, at opturen på aktiemarkedet ikke skyldes stigende risikovillighed blandt investorer, men blot er et udtryk for de lave renter.

Det kan være en anelse kompliceret at finde hoved og hale i, hvad det er, der lige nu sker ude på de finansielle markeder. Hen over den seneste måned har aktierne på globalt plan, hovedsageligt de cykliske aktier, taget et nyt ryk op i grafen. Det betyder, at flere af de store globale aktie-index, nu banker på for at slå nye kursrekorder. Det kan blandt andet ses i det ledende amerikanske aktie-index, S&P500, der lige nu banker mod de gamle kursrekorder, der blev en realitet tilbage i juli måned i år. Ligeledes banker vores eget OMXc20 også på for at gå i nye kursrekorder.

Risikovilligheden er aftagende

Det er dog ikke en direkte konsekvens af at investorernes risikovillighed er stigende. For samtidig kan vi konstatere at guldprisen i løbet af 2019 har bevæget sig tilbage i stigende tendens. Det faktum at guldprisen gennem mere end et år har været inde i en ret kraftig stigning, er en indikation på, at den reelle risikovillighed blandt investorerne, faktisk i virkeligheden er aftagende. En stigende guldpris signalerer således, at investorerne i virkeligheden er bange for fremtiden ude på de finansielle markeder. Forklaringen på, at flere af de store aktie-index rundt omkring i verden presser på for nye kursrekorder, skal vi derimod finde i det lave renteniveau. Med de lave renter og tilmed med de negative renter, der gør sig gældende i flere lande, har investorerne og menig mand ikke et incitament for at lade pengene stå i banken i kontanter. I stedet placeres pengene så i aktier og det er grunden til den ret usædvanlige situation, vi har været vidner til gennem det seneste år, hvor vi i det store perspektiv har oplevet et aktiemarked, der holder sig oppe omkring historiske kursrekorder, samtidig med at guldprisen er gået tilbage i en kraftigt stigende tendens.

Højt at flyve dybt at falde

Godt nok har guldprisen korrigeret en anelse i nedadgående retning siden starten af september måned. Men her er der blot tale om en naturlig nedadgående korrektion på det store prisryk, der har gjort sig gældende i perioden fra april måned og frem til starten af september måned i år. Her gik guldprisen fra 1.266 dollar pr. troy ounce og op til et nyt 6 årigt topniveau i knap 1.560 dollar pr. troy ounce. Forleden var guldprisen dog for en kort stund nede og finde sig et nyt lavpunkt i 1.460 dollar pr. troy ounce. I skrivende stund handler guld til en pris på 1.505 dollar pr. troy ounce. Dermed kommer guldprisen godt op igen og det ser samtidig ud til, at den nedadgående korrektion i guldprisen nu er slut.

Det faktum at guldprisen nu atter peger opad, ultimativt mod gamle rekorder fra 2013 i området omkring 1.900 dollar, fortæller os derfor, at vi ikke kan tage den seneste tids optur på aktiemarkedet for gode varer. Den stigende tendens i guldprisen får mig derfor til stadig at mane til forsigtighed med hensyn til investering i aktier. Højt at flyve betyder også dybt at falde. Hvorvidt det bliver til en større nedtur på aktiemarkedet ved vi ikke. Men guldprisen signalerer i det mindste, at investorerne reelt set er nervøse for om opturen på aktiemarkedet kan fortsætte.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også