Højeste amerikanske hvedepriser i fire år

Hvedepriserne basis frit om bord den Mexicanske Golf er steget til 217 euro, og det er faktisk den højeste pris siden juli 2015 – altså i mere end fire år, konstaterer handelsrådgiveren Palle Jakobsen, Agrocom.dk.

- Konsensus på børserne har længe været, at USDA´s (det amerikanske landbrugsministerium, red.) estimater viser os, at der er rigeligt med korn i verden, men udviklingen i priserne på det fysiske marked – altså der hvor man handler med rigtigt korn, som man kan bage brød af eller foder dyr med – fortæller en anden historie, skriver Palle Jakobsen, og tilføjer:

- Divergensen imellem børshandlerne og det fysiske marked kan man naturligvis undre sig over, men vores bud er, at det handler om divergensen i USDA´s estimater og der, hvor hveden er placeret. USDA´s estimater viser nemlig rekordstore hvedelagre i verden, men dykker man lidt dybere ned i dataene, ja så ligger hveden altså langt fra markedet både geografisk og prismæssigt. Hvem gider betale 100 dollar mere for hvede af tvivlsom kvalitet fra Indien og Kina? Ingen! Men i stedet vil de gerne købe fransk, russisk og amerikansk hvede, men her er lagrene faldet.

- Dertil kommer, at den russiske, kasakhiske, canadiske og amerikanske høst var ramt af ekstremt vådt vejr og nu er den australske høst næsten overstået, inden den kom i gang, fordi der kan køres i landevejsgear i markerne på grund af ekstremt tørre forhold og lave udbytter.

Ifølge Palle Jakobsen er der »ret kraftige« tekniske signaler om, at der kan være et ret stort prisopsving under opsejling.

Læs også