Hvedepriserne basis frit om bord den Mexicanske Golf er steget til 217 euro, og det er faktisk den højeste pris siden juli 2015 – altså i mere end fire år, konstaterer handelsrådgiveren Palle Jakobsen, Agrocom.dk.
- Konsensus på børserne har længe været, at USDA´s (det amerikanske landbrugsministerium, red.) estimater viser os, at der er rigeligt med korn i verden, men udviklingen i priserne på det fysiske marked – altså der hvor man handler med rigtigt korn, som man kan bage brød af eller foder dyr med – fortæller en anden historie, skriver Palle Jakobsen, og tilføjer:
- Divergensen imellem børshandlerne og det fysiske marked kan man naturligvis undre sig over, men vores bud er, at det handler om divergensen i USDA´s estimater og der, hvor hveden er placeret. USDA´s estimater viser nemlig rekordstore hvedelagre i verden, men dykker man lidt dybere ned i dataene, ja så ligger hveden altså langt fra markedet både geografisk og prismæssigt. Hvem gider betale 100 dollar mere for hvede af tvivlsom kvalitet fra Indien og Kina? Ingen! Men i stedet vil de gerne købe fransk, russisk og amerikansk hvede, men her er lagrene faldet.
- Dertil kommer, at den russiske, kasakhiske, canadiske og amerikanske høst var ramt af ekstremt vådt vejr og nu er den australske høst næsten overstået, inden den kom i gang, fordi der kan køres i landevejsgear i markerne på grund af ekstremt tørre forhold og lave udbytter.
Ifølge Palle Jakobsen er der »ret kraftige« tekniske signaler om, at der kan være et ret stort prisopsving under opsejling.