Der hersker ingen tvivl om at rapsen står dårligt i Europa. Ligesom det er et faktum at høsten af rapsfrø i Europa heller ikke gik efter planen i 2019. Alligevel har vi i indeværende uge været vidner til en rapspris, der nærmest er vendt rundt på en tallerken og nu har vendt en lang optur til en ny nedtur. Men nedturen vare nok ikke ved længe. Efter sommerens skuffende rapshøst i Europa var det i første omgang tørre jordforhold, der gjorde det vanskeligt at plante raps. Efterfølgende fulgte et ekstremt vådt efterår, der heller ikke ligefrem har gavnet situationen for rapsens tilstand. Det betyder, at vi står med det mindste rapsareal i godt og vel 15 år i Europa og en raps, der er meget sårbar, hvis vejret ikke arter sig gunstigt hen over vinter og forår.

Derfor virker det lidet sandsynligt, at vi vil se en rapspris, der skal tilbage til de lave niveauer vi så for nu godt et år siden.

Palmeolien trækker rapsen ned i pris

Det prisfald der har gjort sig gældende for rapsens vedkommen hen over de seneste dage, skyldes derfor ikke den situation vi står med her i Europa. I stedet er det de konkurrerende vegetabilske olier, palmeolie og til dels også sojaolie, der er med til at trække rapsprisen i minus. Det er først og fremmest en betændt situation mellem Malaysia og Indien omkring samhandel med palmeolie, der har sat olierelaterede afgrøder under pres de seneste dage.

Den indiske regering, der er funderet i religionen Hinduisme, er fortørnet over udtalelser fra Malaysia om, at den indiske regering diskriminerer muslimer. Den religiøse strid har ført til at Indien, der er verdens største importør af vegetabilsk olie, har pålagt importrestriktioner på malaysisk palmeolie. Som en konsekvens heraf har prisen for palmeolie været i frit fald de seneste dage og det presser altså priserne for olierelaterede afgrøder over en bred kam – herunder også prisen for europæisk rapsfrø. Samtidig hersker der tvivl om, hvorvidt Kina vitterligt vil købe de mængder af den ligeledes olierelaterede soja fra USA, som den nye handelsaftale mellem USA og Kina indebærer.

Konklusionen er således den, at rapsprisen her i Europa svækkes i sympati med andre olierelaterede afgrøder og ikke som en direkte reaktion på hvordan det står til med rapsfrø på markerne her i Europa.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Finans