Markedsnoter: Italiensk 10-årig rente under 1 procent

Den italienske 10-årige rente er i skrivende stund faldet under 1 procent for første gang nogensinde, konstaterede Nykredit i går i en kommentar.

Umiddelbart efter kravlede den marginalt over 1 procent igen.

- Kollapset af den populistiske og EU-skeptiske regeringskoalition i Italien og forhandlinger om en ny og øjensynligt mere EU-venlig koalition har medvirket til store fald i italienske renter. Faktisk næsten en halv procent over den seneste uges tid.

- Usikkerheden om regeringsdannelsen er stadig høj, men de finansielle markeder håber tydeligvis på, at Italien kan få et parti ind i regeringen, der ikke deler det negative syn på EU og i højere grad vil spille med på EU’s regler, når budgetforhandlingerne skal klares. Demokraterne ligger langt tættere på midten af italiensk politik end de to partier, Lega og Femstjernebevægelsen, der seneste har regeret, lyder det i kommentaren.

En del af forklaringen på rentefaldet er ifølge Nykredit endvidere stor usikkerhed i europæisk økonomi.

- Særligt Tyskland, som ellers har ageret vækstmotor i årevis, er gået i stå, og det har skabt forventninger om rentenedsættelser og nye støtteopkøb fra ECB (den europæiske centralbank, red.) og sendt 10-årige tyske statsrenter i markant negativt territorie – ned under -0,70 procent. Det har medvirket til at trække de italienske renter med ned, skriver Nykredit.

Negative renter på 1,5 procent?

Set ud fra en langsigtet renteanalyse, er et større rentefald på vej, vurderer Demetra Analyse ApS i analysen »Rentestrategi«.

- Kan vi få negative renter i størrelsesordenen 1,5 procent? De økonomiske cykler peger på en sådan udvikling, lyder det fra Demetra, der har registreret et recessionssignal på både Tyskland og England, men ikke på USA, hvor renten er på niveau med situationen i slutningen af 1930erne.

- Den langsigtede cykliske udvikling i den amerikanske pengemængde M2 peger på et fald i råvarepriserne. Det understøtter en svækket økonomisk udvikling, fordi en større cyklisk svækkelse i pengemængden antyder faldende indkomster, tilføjer Demetra, der også kan konstatere, at obligationen Dansk Stat 4,5% 2039 er i en klar optrend.

- Der har været tale om en formidabel stigning i denne obligation, der har givet et afkast på over 15 procent.

Bank: Sæsonmæssig bund i hvedeprisen på vej

- Vi forventer, at den sæsonmæssige bund i hveden indtræffer i løbet af de næste 14 dage, hvor høstpresset vil have toppet, og yderligere tilbagefald bør i vores øjne derfor udnyttes til at øge afdækningen, skriver Jyske Bank, der minder om, at den globale forsyningsbalance for majs har kurs mod tredje år i træk med faldende slutlagre.

- Selvom der globalt stadig er gode forsyninger, kan man alligevel undres over, at udsigten til lavere lagre på ingen måde kommer til udtryk i prissætningen. Derfor er vi også af den holdning, at det nuværende majsmarked ikke reflekterer den risikopræmie, vi mener, er berettiget, den hidtidige sæsons forløb taget i betragtning, skriver banken i »Dagens Afgrødekommentar«.

Slagtesvinemarkedet peger i alle retninger

Det europæiske slagtesvinemarked er præget af både faldende, uændrede og stigende noteringer, skriver Danske Svineproducenter i nyhedsbrevet »Rundt i Europa i uge 35«.

På det tyske slagtesvinemarked blev den tyske stigning fra uge 33 trukket tilbage igen. Noteringerne i Østrig og Belgien kunne ikke undgå indflydelse herfra. Så de seneste prisstigninger blev også korrigeret dér.

Fra Spanien og Holland meldes der om stabile noteringer, mens den danske og franske notering steg med fire korrigerede cent. Dermed kravler den franske notering op på andenpladsen i gruppen af de fem EU-lande med flest svin. Og den danske notering sendte den hollandske korrigerede notering ned på femtepladsen.

Fremadrettet forventes en fortsat stabil markedssituation

Læs også