De seneste par ugers stigninger på Matif har medført, at den franske hvede står mindre konkurrencedygtig på eksportmarkedet, mens de russiske hvedepriser stort set har handlet sidelæns. Det skriver Jyske Bank i en afgrødekommentar.
- Dog skal det være sagt, at de billigste franske varer på FOB-basis faktisk var på niveau med de russiske oprindelser, men en længere søvej fra Frankrig gør fragten dyrere. Egypten købte samlet 295.000 tons russisk hvede i prisniveauet fra 221,49-222,00$/ton med levering i januar.
Den russiske eksport har hidtil i denne sæson stået mindre konkurrencedygtigt end foregående sæsoner, på en stærkere europæisk konkurrenceevne. Da den europæiske hvede prismæssigt er kommet op på niveau med russiske varer, bør det begrænse stigningspotentialet, hedder det i kommentaren.
Fonde forventer prisfald på sojabønner
Kan USA mon finde på som tidligere nævnt at hæve toldtarifferne den 15. december? Det spekuleres der i, skriver Jyske Markets.
- Sojakomplekset reagerede i går (tirsdag, red.) ikke på de negative udmeldinger. Alt imens har vi den seneste måneds tid set en stor stigning i antal åbne kontrakter i Chicago sojabønner. I samme periode har de spekulative fonde gået fra nettokøbt position på 72.325 kontrakter til en nettosolgt position på 42.941 kontrakter. En reduktion på betydelige 115.266 kontrakter, hvilket indikerer at fondene ikke længere tror på en handelsaftale, og forventer prisfald til sojabønner, der i så fald også vil smitte af på skrå.
Mund og klovsyge i Sydafrika og Myanmar
Myndighederne i Sydafrika har i den forløbne uge til OIE rapporteret om 5 udbrud af mund og klovsyge i kvægbesætninger. I alt 2.000 stk. kvæg er omfattet af udbruddene, skriver Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer.
Af nyhedsbrevet fremgår også, at Myanmar i sidste uge til OIE har indberettet om 13 tilfælde af mund og klovsyge i kvægbesætninger. I alt 3.700 stk. kvæg er omfattet af udbruddet.
Import af svinekød til Kina på mere end 3 mio. tons i 2019
En talsmand fra det kinesiske handelsministerium forventer, at Kinas import af grisekød (inkl. biprodukter fra grise) i 2019 vil overstige 3 mio. tons. Det skriver Markedsnyt fra L&F med Reuters som kilde.
Handelstallene for de første 9 måneder viser en import på 2,1 mio. tons. Så hvis importen skal nå over de 3 mio. tons for hele 2019, betyder det en yderligere stigning i importen i det igangværende oktober kvartal.
Talsmanden oplyste desuden, at den kinesiske import af alt kød forventes at nå op på mere end 6 mio. tons i 2019.
Oktober-tal for svinebestanden i Kina
Afrikansk svinepest gør stadig indhug i de kinesiske svinebesætninger.
Ifølge tal fra det kinesiske landbrugsministerium lå den samlede kinesiske svinebestand i oktober måned 41,1 procent lavere end for et år siden og 0,6 procent lavere end måneden før, fremgår det af Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer.
For bestanden af søer var der et fald på 37,8 procent sammenholdt med for et år siden og et fald på 0,6 procent i forhold til måneden før.
Målet af Kina skal stabilisere udbuddet af grisekød
Ifølge Reuters bureau, der citerer det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua, har den kinesiske Vice Premierminister Hu Chunhua i weekenden sagt, at Kina må arbejde resolut på at få genopbygget produktionen af grisekød og stabilisere udbuddet op til de kommende helligdage. Det skriver Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer.
- Tal fra myndighederne viser, at nedgangen i svineproduktionen har medvirket til, at det kinesiske forbrugerprisindeks i oktober lå 3,8 pct. højere end for et år siden. Dette var den kraftigste stigning i næsten 8 år.
Med en fordobling af priserne stod grisekødet for mere end 60 procent af stigningen i forbrugeprisindekset i oktober måned ifølge Reuters bureau.
- Formanden for »China Securities Regulatory Comission« oplyste I weekenden, at som følge af den store betydning, grisekødet har, vil myndighederne snarest muligt lancere en ny futurekontrakt for grise. Han gav dog ingen dato for lanceringen.
Læs mere om Afrikansk svinepest
ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.
Læs mere her