bannerPos

Landmænd tror ikke på Kina og USA

Ugegraf: Sojabønner Prisen for sojabønner på afgrødebørsen i Chicago, forholder sig meget stabil, til trods for at Kina nu igen vil købe soja fra USA.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
08-11-2019 15:47
Det kan godt være at Kina og USA er ved at nå til enighed om en afslutning på de to landes handelskonflikt. Men det stoler de afgrødehandlende åbenbart ikke på.

Denne uges største nyhed er en udfasning af handelskonflikten mellem USA og Kina. De to største og mest magtfulde lande i verden. De to lande står for verdens største eksport og henholdsvis import af varer. Derfor er det mere en eksistentielt for verdens økonomi, at de to lande kan enes. Det har de ikke kunnet længe. I det mindste ikke under Donald Trumps ledelse. Kina har længe haft et stort handelsoverskud overfor USA. Med en egenrådig præsident som Donald Trump, der kun kigger på bundlinjen for hans egen virksomhed, Amerika, formegentlig ligesom din bankmand og revisor, så kan man ikke bebrejde Donald Trump for, at han ønsker en bedre økonomi for guds eget land. Trump-land.

Trupm har succes

Donald Trump er forretningsmand. USA bliver kørt som en forretning, under hans ledelse. Han har vist sig som en god forhandler. Selvom det kortsigtet har ramt virksomheder og amerikanske landmænd, med kinesisk samhandel, så har hans handelsstrategi vist sig at bære frugt. Donald Trump lefler ikke for fine akademiske genier. Han er købmand. En helt ny amerikansk præsident-type, med hårde forhandlings evner.

Trump satte i hans handelskrig de amerikanske landmænd ”up front”. Handelskrigen fik den konsekvens, at Kina satte en straftold på import af amerikanske landbrugsprodukter. Det ramte især de amerikanske sojaproducenter, der i forvejen havde Kina som største aftager.

Derfor faldt prisen for sojabønner, sojaolie og sojaskrå til jorden i USA, for lidt over halvandet år siden. Ene og alene som en konsekvens af, at der ikke kunne eksporteres de samme mængder af soja som hidtil, nu hvor Kina var lukket land.

Hvorfor stiger sojaprisen ikke?

Derfor burde denne uges udmelding om, at handelskrigen mellem de to store lande nu er ved at blive udfaset også sætte gang i en ny optur til prisen for sojabønner og heraf afledte landbrugsprodukter i USA. Det er blot ikke tilfældet.

Hvorfor?

Når nu aktiemarkedet reagerer med at stige kraftigt, på at de to lande er ved at komme til enighed. Hvorfor stiger prisen for sojabønner så ikke. Det eksportprodukt der har været hårdest ramt af handelskrigen. Hvorfor eksploderer prisen for soja så ikke. Måske fordi landbruget i USA er klogere end de hysteriske investorer, der køber aktier på blot den mindste gode nyhed.

Landmænd verden over har så at sige benene godt plantet i jorden. Eller rettere marken. De amerikanske landmænd er ikke dummere end os i Europa. En aftale er først en aftale når det aftalte udføres i praksis. Og det er netop her vi har problemet. For hvorfor skulle Kina begynde at importere de store mængder af soja, som den amerikanske præsident Donald Trump kræver? Især nu hvor de ikke har brug for sojaskrå til deres grise, eftersom landet, Kina, oplever en voldsom eskalerende afrikansk svinepest, der har slået op mod 75 procent (rygter) af landet svinebestand ned.

Det virker til, at landmænd i USA er mere kritiske overfor den aktuelle situation, set i forhold til aktieinvestorer. Vi skal have konkrete handler og tal på bordet og ikke bare en midlertidig aftale på plads om en udfasning. Udfasning? Det er jo bare en aftale med en nødudgang.

Ikke desto mindre, så er prisen for soja i forvejen lav. Men den stiger ikke på baggrund af en aftale om udfasning.

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next