Mistanke om hvidvask via kødhandel

Portugisisk politi undersøger kødhandler til Venezuela, skriver Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer:

- Agra Europe beretter, at portugisisk politi har startet en omfattende undersøgelse af eksportsalg af grisekød til Venezuela i årene mellem 2013 og 2016. Eksporten af grisekød fra Portugal til Venezuela nåede i 2016 op på 16.000 tons.

- Undersøgelsen omfatter en række handler mellem et statsejet venezuelansk firma og en portugisisk handelsgruppe. Der er mistanke om hvidvask, unddragelse af skat og store ulovlige kommissioner gennem offshore selskaber.

Politiet har allerede foretaget nogle anholdelser, oplyser Agra Europe.

Svagt stigende handel med svinekød

Markedssituationen ser sådan ud i denne uge, at der på det europæiske marked handles såvel ferske skinker som øvrige udskæringer til svagt stigende prisniveau.

Til det engelske baconmarked er der en fortsat stabil afsætning.

Fra de asiatiske markeder rapporteres om en stabil efterspørgsel. Dette gælder såvel Kina som Japan. Det fremgår af Markedsnyt uge 49 fra Landbrug & Fødevarer.

Afrikansk svinepest i Rusland og Sydkorea

Rusland har i den forløbne uge til OIE rapporteret om 2 udbrud af afrikansk svinepest i vildsvin, kan man læse i Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer.

Det ene tilfælde blev fundet i den vestlige del af landet ikke langt fra grænsen til Ukraine, hvor en gruppe på 18 vildvin blev skudt. 10 af de 18 blev fundet positive for afrikansk svinepest.

Det andet tilfælde er fra den østlige del af landet ikke langt fra grænsen til Kina. Her er fundet 8 døde vildsvin, der alle er testet positive for afrikansk svinepest.

Myndighederne i Sydkorea har i den forløbne uge til OIE rapporteret om 6 tilfælde af afrikansk svinepest i vildsvin. Alle tilfældene fundet i den nordlige del af landet tæt på grænsen til Nordkorea.

Myndighederne i Sydafrika har i sidste uge rapporteret til OIE om 1 udbrud af afrikansk svinepest. Udbruddet er fundet i en mindre besætning med 150 svin.

Trump indfører told på stål og metaller fra Sydamerika

Der er intet nyt i handelskrigen mellem Kina/USA, men til gengæld valgte Trump i går (mandag) at optrappe handelskrigen på en anden front, skriver Jyske Bank.

Ifølge banken skrev Trump i et Tweet: »Brasilien og Argentina har haft fordel af en massiv devaluering af deres valutaer, hvilket ikke er godt for vores landmænd. Derfor, med virkning med det samme, vil jeg gendanne toldsatserne for alt stål og aluminium der sendes til USA fra disse lande«.

De sydamerikanske valutaer er massivt svækkede, og det betyder, at de sydamerikanske landmænds konkurrenceevne står stærkere på det globale eksportmarked for hvede, majs og sojabønner. Det presser naturligvis den amerikanske eksport, der i forvejen er presset af handelskrigen med Kina på den anden side. Sojaskrå lukkede mandag uændret, mens bønner og olie lukkede lavere. Det trak også rapsfrøene lavere kombineret med faldende palmeolie.

 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også