Prognose: Svinekødsnotering på 13 kr. i 2020

Mangel på svinekød i især Kina kan betyde, at priserne på svinekød i 2020 kan ligge med et gennemsnit på 13 kroner pr. kilo.

Det indikerer en prognose fra Landbrug & Fødevarer, skriver Finans.dk. Dermed fortsætter opturen for svineproducenterne.

Udbruddene af afrikansk svinepest i Kina og flere andre lande har fået den danske eksport af svinekød til Asien til at stige med 1.600 procent, oplyser Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

- I tredje kvartal 16-doblede vi eksporten af svinekødsudskæringer til Kina sammenlignet med den tilsvarende periode i 2018. I faktiske tal er der tale om en stigning i kvartalet fra 2.000 til 32.500 tons, siger markedsdirektøren.

Det hører dog også med til historien, at den danske svineproduktion er faldet med over otte procent i løbet af 2019, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

Russisk hvede er godt kørende

De russiske eksportpriser på hvede steg ifølge IKAR til 207 dollars pr. megaton i sidste uge. Det er en stigning på fire procent i forhold til ugen inden, hvor priserne lå i niveauet $199/mt, skriver Jyske Markets fra Jyske Bank.

- Den russiske hvede er blandt andet blevet mere attraktiv på verdensmarkederne i takt med, at forventningerne til både australske og argentinske hvedeudbytter er forværret. Udover de forværrede forudsætninger, så er de russiske prisstigninger også drevet af short covering blandt investorerne, og det faktum, at de russiske hvedeproducenter sidder på deres varer.

IKAR kunne endvidere offentliggøre en mindre stigning i forventningen til årets produktion, fra 75,6 millioner tons til 75,8 millioner tons.

USA: Sojabønner med momentum

Den amerikanske høst af sojabønner er langt fra i hus endnu, hvor kun 40 procent af bønnerne er høstet, oplyser det amerikanske landbrugsministerium.

Samtidig har afgrøden haft gang i noget af et momentum siden september måned. Siden da er priserne steget med cirka 20 procent, blandt andet støttet af de konstruktive forhandlinger på området mellem USA og Kina.

Markedet reagerer positivt på udsigterne til, at de to lande kan lande en aftale under et møde i Chile i næste uge, skriver Jyske Markets i deres afgrødekommentar.

Oliemarkeder i venteposition

Det forventes, at de amerikanske oliereserver er steget i løbet af den seneste tid, når de amerikanske myndigheder i denne uge vil offentliggøre reserverne.

Udsigterne til øgede oliereserver vil formentlig ikke få priserne på verdensmarkedet til at stige, inden OPEC-plus landene afholder deres næste møde i starten af december, skriver Reuters bureau. Det skyldes, at de øgede oliereserver vil være store nok til at kunne modgå efterspørgslen på globalt plan.

- Det forventes, at de amerikanske oliereserver vil være steget med cirka 3 millioner tønder den sidste uge. Det hjælper ikke just priserne opad, siger Warren Patterson, der er chefanalytiker hos ING.

Tirsdag steg Brent-råolien med fire cent til 59 dollars pr. tønde, mens det amerikanske US WTI-indeks faldt ni cents til 53,22 amerikanske dollars pr. tønde.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også