Der er et kendt ordsprog inden for trading, investering og spekulation, jeg lærte som noget af det første, den gang jeg som færdiguddannet cand. merc`er blev ansat som trader på Århus Oliefabrik for præcis 20 år siden. Folk handler, investerer og spekulerer ikke ud fra, hvad de ved lige nu. De gør det ud fra, hvad de forventer af fremtiden. Og fremtiden kan sjældent leve op til forventningerne.

Køb på rygter og forventninger - sælg på facts. Det er netop den situation, vi står i med på aktiemarkedet. Aktiemarkedet er ikke gået op siden starten af marts måned, fordi verdensøkonomien er blevet bedre. Aktierne er gået op, fordi investorerne har forventet, at verden snart igen vil blive god. Men bliver den så det lige foreløbigt? Eller rettere, kommer verdensøkonomien ligeså hurtigt på fode, som investorerne har forventet? Svaret fik vi formentlig onsdag aften, og svaret er nej.

Onsdag aften meddelte den amerikanske centralbank, FED, at en genoprejsning efter coronakrisen kan tage mange år. Langt flere år, end hvad investorerne formentlig havde forventet. Det er netop grunden til, at aktiemarkedet nu falder igen.

Optur under krisen

Jeg tror, at mange mennesker har kedet sig derhjemme hen over nedlukningsperioden. Det har blandt andet fået dem til at kaste sig over investering i aktier. Det har jeg kunnet mærke. Jeg har fået et stort antal henvendelser fra helt almindelige mennesker, endda politisk engagerede mennesker helt ude på den yderste venstrefløj, altså anti-kapitalister, der synes, at spekulation i aktier er nyt og spændende for dem.

Ja, man kan fristes til at sige, at den her krise ikke kun har ændret på verdensøkonomien, den har også ændret på mennesker.

De seneste måneders optur på aktiemarkedet har således i høj grad været båret af små og nye private investorer, og det er faktisk en rigtig god nyhed. For hvem er bedst til at passe på ens egne penge. Det er man naturligvis selv. Og med en lille smule viden om, hvad det er, der driver aktiemarkedet, og hvordan du som investor skal forholde dig til risiko og afkast, kan du selv gøre det langt bedre, end hvad banker, investeringsforeninger og alle mulige andre kan.

Det er ovenikøbet også meget billigere selv at investere end at lade andre tage ansvaret. Du sparer en masse omkostninger.

Hvem betaler regningen

Problemet er blot, at de investorer, der har købt aktier op under krisen uden viden om markedskræfter og risikostyring samt muligheder for afkast, kan blive de samme investorer, der sælger ud i panik, og som dermed kan sætte gang i den næste nye nedtur, når den en dag kommer. Den kommer, og den kommer måske snart. For aktiemarkedet, symboliseret ved det ledende tyske aktieindex, DAX30, står i de her dage overfor en meget afgørende beslutning.

Skal vi op over de historiske rekorder fra februar måned, inden verden gik af lave, eller skal aktiemarkedet nu igen nedad.

Det må tiden naturligvis give os svaret på. Samtidig hersker der ikke nogen tvivl om, at der er mange investorer, der vil sælge deres aktier heroppe omkring toppe og historiske kursrekorder fra februar måned. Med lidt sund snusfornuft, så giver det også god mening. For hvem kunne forestille sig et aktiemarked, der fortsat skal buldre derud af, nu hvor verden har været lukket i så lang en periode og nu, hvor der er gjort et enormt stort indhug i statskasser.

Der kommer en regning, der skal betales før eller siden. Det var netop det, den amerikanske centralbank forsøgte at meddele markedet onsdag aften.