Det seneste år har der været en bølge af tyverier af dyre GPS-anlæg i Danmark. I 2020 er der stjålet over 200 GPS-anlæg i alt, og hos Topdanmark har kunderne anmeldt mere end dobbelt så mange stjålne GPS-anlæg som i 2019.

- Selvom der er få indbrud i øjeblikket, skal man ikke slække på sikkerheden. Det har vi set i efteråret, hvor tyvene bl.a. er gået målrettet efter GPS-anlæg, som særligt bliver stjålet fra maskinstationer, siger Monica Diaz, divisionsdirektør for Landbrug og Erhverv i Topdanmark.

De stjålne GPS’er er ikke dem, som den almindelige dansker kender, som eksempelvis kan bruges i bilen til at finde vej. Det er dyrt GPS-udstyr, der typisk bliver anvendt i landbrugsmaskiner, til priser på over 100.000 kr. stykket.

Producenterne arbejder i øjeblikket på at udvikle integrerede sikringsløsninger i GPS-anlæggene, så de bliver vanskeligere at stjæle. Topdanmark råder til ikke at have GPS-anlæggene siddende på maskinerne, når de ikke er i brug - og særligt uden for sæsonen bør de afmonteres og låses inde.

Fokus på sporingsudstyr

Hos DM&E (Danske Maskinstationer & Entreprenører) har man også det seneste år kunnet konstatere en kraftig stigning af tyverier af GPS-anlæg i blandt andet Midt- og Vestjylland samt Syd- og Sønderjylland, hvor man, ifølge foreningen hjemmeside, har være i nærmest daglig kontakt med politiet i de to områder.

Herfra har rådet været til DM&E, at have øget fokus på sporingsudstyr. Sammen med GS Group, der er en europæisk leverandør af tjenester og systemer til mobile datafangstløsninger, har man hos flere af medlemmerne udviklet et sporingssystem.

Og det har båret frugt i form af genfundne maskiner og GPS-anlæg, der i visse tilfælde var stjålet af udenlandske tyve og forsøgt fragtet ud af landet.

Hos DM&E pointerer man, at de stadig er vigtigt at tænke præventivt i form af overvågnings- og alarmsystemer, der så netop sammen med sporingsudstyr er med til at skabe de sværeste betingelser for tyve.

Ikke kun GPS-anlæg

Det er ikke kun GPS’er, som tyvene fortsat stjæler på trods af corona. Minilæssere, minigravere, ATV’er, havetraktorer og plæneklipper er meget attraktive. De er forholdsvis nemme at stjæle, og de er let omsættelige. Det er særligt noget, tyvene har fået smag for de seneste 4-5 år, og antallet er ikke faldet i år.

- Det bedste råd er at sætte maskinerne i aflåste bygninger. Selv om det er praktisk at lade minilæsseren stå eksempelvis i stalden, er det både af hensyn til tyveri samt risikoen for brand en god idé at sætte den i en aflåst bygning uden halm og andet brændbart materiale natten over, siger Monica Diaz ifølge en pressemeddelelse fra selskabet.

Topdanmark anbefaler også at beskytte sine maskiner med sporingsudstyr. Hvis maskinen bliver stjålet, kan den hurtigt findes igen med en tracker. Topdanmark har flere eksempler på, at det er lykkedes at finde en stjålet maskine igen i løbet af få timer.

Gode råd til at indgå maskin- og GPS-tyverier

Sæt maskiner i aflåste bygninger (uden halm)

Opbevar højtryksrensere, motorsave, buskryddere, el-værktøjer og værktøjer aflåst.

Sæt sporingsudstyr på ATV’er, minilæsser, havetraktorer og andre små maskiner

Installér bevægelsesaktiveret lys på gårdspladsen

Installér tyverialarm på bygninger hvor maskiner, værktøjer, motorsave, buskryddere mv. opbevares.

Maskiner