Ny topchef er ikke bleg for fremtidige investeringer i landbruget
Lars Beck er ikke meget mere end en måned gammel i sit nye job som topchef hos bil- og maskinimportøren Semlers afdeling for landbrugsaktiviteter, Semler Agro. Men den nye direktør kigger allerede efter nye udviklingsmuligheder. Og han forestiller sig sagtens, at der kan gøres nye investeringer i virksomhedens landbrugsaktiviteter.

Lars Beck har siden 1. december 2021 været ny topchef hos den store maskin- og bilimportør Semlers afdeling for landbrugsaktiviteter, Semler Agro. Foto: Pernille Bering/Bering Foto
Med en omsætning på omkring 600 millioner kroner, 13 landsdækkende forretninger og omkring 250 medarbejdere indtager Semler Agro pladsen som en af landets absolut største maskinforhandlere. Nu har den nye mand i spidsen for aktiviteterne så haft en måneds tid til at sætte sig ind i sagerne og danne sig et overblik.
Per 1. december overtog Lars Beck stillingen som adm. direktør fra Morten Buus, der nåede at besidde posten i fire år. Inden da sad Lars Beck i direktionen hos bilkoncernen Nic. Christiansen, der blandt andet importerer biler af mærkerne Hyundai, Honda, Land Rover og Jaguar. På trods af at han er ny i jobbet, er den nye adm. direktør dog ikke bleg for allerede nu at overveje virksomhedens fremtidige udvikling.
Herunder følger hele Effektivt Landbrugs interview med Lars Beck:
Hvordan kom du i kontakt med Semler omkring jobbet?
Jeg havde en løbende dialog med Ulrik Drejsig, efter han blev adm. direktør hos Semler Gruppen. Vi fandt ud af, at der var et match, og jeg kunne godt tænke mig at komme tilbage til en virksomhed, der opererer med »business-til-business«-salg. Jeg føler, at man er tættere på kunderne, og at der bedre mulighed for at lave værdiskabende løsninger. Personbiler er en spændende branche, og det går rigtig stærkt. Men det er mere standardiseret i forhold til en »business-til-business«-model, hvor man handler direkte med kunderne, som bruger ens produkt i et produktionsapparat. Så skal man være tættere forbundet med kunden og skabe mere direkte værdi. Jeg vil gerne forstå deres udfordringer og synes samtidig, det er spændende, når man indtager en rådgivende rolle.
Semler Agro har investeret i et såkaldt kraftcenter i Brønderslev for nyligt, og man har købt en bygning i Ringsted. I et interview med Landbrugsavisen nævner du, at det ikke bliver det sidste center, I laver. Har I tænkt jeg at oprette flere?
Det kommer an på, hvad behovet er. Hvis der er et behov, og vi har en lokation, vi ikke dækker for nuværende, er det oplagt. Du spurgte mig, hvad jeg fandt interessant ved Semler Agro, og det handler også om, at landbruget er en vigtig del for Semler. Personbilerne fylder det meste, men man vil gerne have flere ben at stå på. Og Agro-delen er fuldstændig ligeværdig i forhold til personbilerne. Man er investeringsvillig - det har man vist hele vejen igennem - og det er vi stadigvæk, når det kommer til landbruget.
Så de tænker ikke inde på hovedkontoret, at de er færdige med at investere i landbrugsafdelingen?
Man har godt vidst, det ville være en stor opgave at få så mange maskinforretninger ind under én paraply. Men nu er vi langt i det. Og det betyder også, at når verden ændrer sig, er vi villige til at investere for at være med.
Hvor kunne I finde på at investere?
Det har vi ikke lagt os fast på. Hvis der er et behov for det et sted, så kigger vi på det. Som det er nu, føler vi, at vi dækker landkortet rigtig fint med de 80 servicebiler og de 13 kontorer.
Er der eventuelt andre agenturer, der kunne være interessante for jer at forhandle, og som måske kunne komplementere John Deere?
Ikke noget vi overhovedet ser ind i på nuværende tidspunkt. På de områder, hvor John Deere er til stede, føler vi os supergodt dækket ind. Vi kender til nogle af de produkter, som John Deere kommer med, og vi føler ikke, der er nogen grund til at kigge andre steder hen.
Det er ingen hemmelighed, at Semler Agro har haft underskud i flere år. De sidste fem år har Semler Agro – uden Herborgs regnskaber – samlet givet underskud på 130 millioner kroner. I Semler Agros seneste regnskab er underskuddet på 8,2 millioner kroner. Din forgænger Morten Buus har udtalt, at målsætningen var at ramme et nulresultat her i 2021. Er det realistisk for jer?
Jeg ved ikke, hvordan året ender, for regnskabsperioden er ikke slut. Ambitionen er altid at tjene penge, men som sagt er vi også villige til at investere. Så investeringer kan komme forud, hvis det er værdiskabende på den lange bane.
I ville være villige til at se bort fra et indtjeningsmål, hvis der blev gjort nye investeringer?
Vi er jo selvfølgelig købmænd. Så vi vil gerne tjene penge, og det skal vi skam nok komme til, men vi er stadig i en fase, hvor vi er klar til at lave de rigtige investeringer, så længe de er værdiskabende. Der er ingen udløbsdato på Semler Agro, og det er vigtigt, at vi tager de rigtige beslutninger, investerer og griber de muligheder, der er.