Maskinernes kapacitet bliver udnyttet
Maskinstation Christian Bendix, Nibe er klar til forårsarbejdet – og han lægger vægt på, at det handler om at servicere kunderne og ikke mindst overholde aftalerne.
- Jeg ville have haft vasket traktoren her i weekenden, men så kom der så meget andet, er det første Christian Bendix siger, da LandbrugNord kommer forbi til en snak om maskinstationens arbejde, og hvordan det er at være en forholdsvis lille spiller blandt mange store.
Og det står hurtigt klart, at selvom der naturligt er mindre at lave for Christian Bendix Maskinstation i vinterperioden, er det ikke ensbetydende med, at alle mand og maskiner er gået i vinterhi.
- Det har været en fin vinter, hvor der er sket en del, fastslår Christian Bendix, som siden 2015 har drevet Maskinstation Christian Bendix ved Bislev nær Nibe.
- Jeg købte allerede de første maskiner i 2011, og så var jeg sammen med en landmand ude i Sønderholm, en kvægmand, som havde noget grej, og som var min arbejdsgiver i omkring ni år, fortæller Christian Bendix og fortsætter:
- Han havde haft maskinstation i mange år ved siden af køerne. Så kunne han klare sit eget, og så var jeg i marken og maskinstationen, så det var der det ligesom sprang ud.
Planen var, at de skulle fortsætte samarbejdet, men banken ville det anderledes.
- Så vi brugte et års tid på at få det skilt ad, siger Christian Bendix.
Samarbejdet er dog ikke helt ovre, idet den tidligere arbejdsgiver hjælper lidt til på maskinstationen en gang imellem.
Forårsarbejdet nærmer sig
Efter tiden i Sønderholm fandt Christian Bendix en maskinhal med plads uden for, som han kunne leje, og det er i dag, her der køres ud fra.
At maskinstationen kom til at slå sine folder i Himmerland, har ligget i kortene, lige siden Christian Bendix fik sin første elevplads på en kvæggård ved Hobro.
- Jeg har været i Himmerland lige siden, og når man først får gang i sådan noget her, kan det ikke hjælpe, at man flytter rundt, fastslår Christian Bendix, som har to ansatte i sæsonen.
- Det er mig selv her om vinteren, og så kan jeg kalde dem ind, hvis der er behov for det. Jeg har blandt andet noget saltning for Aalborg Kommune, så da der var snestorm krævede det lige lidt mandskab, ellers går jeg mest alene, uddyber han.
I vinterperioden går tiden derudover med vedligehold af maskinerne, så de er klar til forårsarbejdet.
- Vi flytter desuden en del gylle om vinteren, så det er flyttet ud i tanke rundt omkring, så er det lidt nemmere her til foråret, fortæller Christian Bendix og fortsætter:
- Ellers er der meget saltning, men det er jo en god vinterbeskæftigelse.
Nu håber han, at der snart kommer noget stabilt vejr, så de kan få gang i gyllen. Den ene medarbejder starter op igen den 1. marts.
- Så spreder vi møg ud, og så snart vi kan komme i jorden, skal der pløjes. Så vi kan sagtens få tiden til at gå, siger Christian Bendix.
Han fortæller, at han har et samarbejde med entreprenør Thomas Pedersen, som har en møgspreder.
- Så kan vi komme afsted med to. Det går nemmest og hurtigst på den måde, påpeger han.
Også med gyllekørslen handler det for Christian Bendix om at være effektiv.
- Vi kører lidt døgndrift på gyllevognen, da jeg kun har én, så kan den ene køre om dagen og den anden om natten. Det kan vi gøre i et par dage, og så er vi lidt med igen, så kan vi lige tage et par dage hvor vi ikke kører om natten. Det er egentlig gået fint i en del år efterhånden, fortæller han.
Er der ekstra pres på opgaverne i foråret, er der altid hjælp at hente.
- Jeg har mange løse folk, som jeg kan ringe til, og som har hjulpet mig i mange år, fortæller Christian Bendix.
Maskinstationen har ind imellem også haft glæde af elever fra Lundbæk, som er kommet for at hjælpe.
Grejet skal være i orden
Maskinstationen kører for det meste i strædet fra Øster Hornum, Byrsted, Bradsted, Sønderholm, Vokslev og Farstrup.
- En gang imellem er jeg også nordenfjords for at hjælpe med at høste, fortæller maskinstationsejeren og fortsætter:
- Vi laver stort set alt: skårlægger, river græs, sår majs, presser bigballer, pløjer, høster og kører gylle.
Det er forskelligt, hvor meget maskinstationen laver hos de forskellige kunder, hvor i blandt der er en del kvægbrug.
Gylle-setuppet med nedfælder og slanger med syreN har Christian Bendix kørt med siden 2016, og det er så blevet mere og mere med årene.
- Det lyder egentlig til på mine kunder, at det er fint nok, og de bruger det som svovlgødning i vintersæd, så holder det lige lidt på fordampningen af kvælstof, forklarer Christian Bendix.
Og han mener heller ikke, at tingene nødvendigvis bliver mere besværlige for maskinstationen, selvom der kommer flere og flere regler i landbruget.
- Med SyreN skal man bare tænke over at have sikkerheden i orden, når man arbejder med det, uddyber han, og tilføjer, at som med alt andet er det meget nemmere, når grejet er i orden.
Mejetærsker og traktorer har kørt mange timer, men ellers er de fleste af maskinerne stort set indkøbt inden for de seneste fem år, og der er derfor ifølge Christian Bendix længe til, at de er slidt ned.
- Det er tørt materiale, mejetærskeren kører i, så den holder længe, fortæller Christian Bendix.
Han har en lokal maskinhandler til at klare reparationer på de store høstmaskiner.
- De kan jo hente noget viden rundt omkring, som vi andre ikke lige kan, og så kan vi heller ikke regne med garanti og hjælp at hente midt i høsten, hvis vi makker for meget selv, siger Christian Bendix og tilføjer:
- Vi skal også have reservedele til rimelige penge, og det kan vi heller ikke få, hvis vi skruer selv hele vejen igennem.
Trofaste kunder
Christian Bendix lægger ikke skjul på, at maskinstationen tager meget af hans tid, men han render ikke og tæller timer.
Derudover ser han en god fremtid for maskinstationen, selvom han ikke har de store vækstplaner, men kommer der noget, som byder sig, kunne han godt overveje det.
- Nu handler det bare om at servicere kunderne, konkluderer Christian Bendix og tilføjer:
- Det vigtigste er at overholde aftalerne – eller i hvert fald informere, hvis tidsplanen skrider.
Maskinstationen har mange faste kunder, og Christian Bendix oplever, at de er gode til at melde ind i tide og acceptere, at det er en mindre maskinstation.
- Derudover håber jeg også, at kunderne er forstående over for, at det eksempelvis har været nødvendigt at hæve timeprisen lidt, da blandt andet dieselolie er blevet dyrt, siger han.
Apropos maskinstationens størrelse ser Christian Bendix det som en fordel.
- Når vi ikke er større, er det de samme folk, der kommer, forklarer han og uddyber:
- Det har meget at sige, at man kender markerne – er der eksempelvis en brønd eller et vandhul, man skal køre udenom. Der henter man meget effektivitet – og det er mere, end man tror.
Hen peger også på, at der er færdselsregler i marken.
- Der er ikke nogen, som gider en ødelagt mark. Og selvom man kan køre efter en gps, gør det ikke noget, at man ved, hvad der er for enden af marken, konstaterer han.
- At maskinstationen er forholdsvis lille, gør også, at vi kan overskue det og kommer i mål på et tidspunkt, bemærker Christian Bendix med et smil.
Det vigtigste er at overholde aftalerne – eller i hvert fald informere, hvis tidsplanen skrider.
Christian Bendix, maskinstationsejer