Altid frisk på en god handel

Maskinhandler Flemming Christensen håber senere på året at kunne indbyde til et forsinket 60-års jubilæum for både Grundvad Maskinhandel og forhandlingen af Deutz-Fahr.

Men sin beliggenhed lige ud til hovedvej 13 syd for Viborg er Grundvad Maskinhandel besøgt af mange kunder. Grundvad Maskinhandel er landets ældste Deutz-forhandler, og råder over et stort reservedelslager, også til de ældre traktormodeller. Flemming Christensen er at finde hver lørdag i åbningstiden fra klokken 9 til 12. Her blandt hovedproduktet i have-/parkafdelingen, Cub Cadet-produkterne.

Flemming Christensen tager altid sin telefon. Forleden solgte han en Fransgård rive midt under fødselsdagsfest lørdag aften. Og da avisen er på besøg, kimer den lystigt.

- Jeg er altid frisk på en handel. Sådan må det nu engang være som maskinhandler, hvor kunderne til hver en tid er i centrum og skal føle sig godt behandlet. Det kunne jo også være på et kvægbrug, hvor fuldfodervognen sætter ud en søndag morgen. Også en sådan nødsituation klarer vi naturligvis, lyder det fra den 59-årige indehaver af Grundvad Maskinhandel.

Derfor er han som regel også at træffe på sit kontor i hverdagen, hvor meget af salgsarbejdet klares via telefonen eller online på computeren.

- Sådan har det udviklet sig, men heldigvis kommer også mange kunder ind os hos, siger han som afrunding på besøget og haster over i udstillingshallen. Han har spottet, at en kunde går søgende rundt blandt det store udvalg af både nye og brugte maskiner.

I butikken hver lørdag

Hver lørdag fra 9 til 12 er den faste beskæftigelse for Flemming Christensen at passe butikken i den meget centralt beliggende maskinhandel lige ud til hovedvej 13 syd for Viborg.

- Det hygger jeg mig med. Der er altid en god stemning, og lagt op til handel, når der ruller biler ind på pladsen med en trailer bagpå. På en enkelt lørdag formiddag har jeg da præsteret at sælge seks nye havetraktorer.

Livet som selvstændig, privat maskinhandler er han født ind i, og familien på landejendommen fem kilometer fra maskinforretningen bakker op.

- Det er naturligvis afgørende, understreger Flemming Christensen, der efter uddannelsen i autobranchen siden 1990 har arbejdet i virksomheden, som hans far, Knud Christensen, etablerede i 1961. I 2000 blev han direktør og fem år senere overtog han ejerskabet.

Ældste Deutz-forhandler

Omdrejningspunktet i Grundvad Maskinhandel har lige siden starten været Deutz-traktorer. Faderen fik forhandlingen af den daværende importør, DLAM, hvor han her var tilknyttet som privat forhandler.

- Deutz-traktorerne blev dengang solgt i hobetal, og mange kører stadig. Det er bundsolide traktorer og attraktive med deres luftkøling til mindre opgaver på ejendommen. Og mærket har fulgt med udviklingen. Deutz-Fahr er således i dag topmoderne traktorer, hvor de efter en omskiftelig import nu tillige fås til absolut konkurrencedygtige priser i forhold til deres egenskaber og udstyr.

Grundvad Maskinhandel er landets ældste Deutz-forhandler, hvilket afspejler sig i mange trofaste kunder i hele centrale Jylland. Samtidig ydes service over lange afstande, og er der kolleger, som mangler reservedele til måske en 06-model, er der er altid hjælp at hente i Grundvad, hvor landets største Deutz-lager findes.

 

Grønt blod

Den midtjyske maskinforretning havde dog sideløbende forhandling af Valtra-traktorer i perioden fra 2003 frem til 2017, hvor Agco tog over.

- Det var et rigtig godt supplement, men det grønne blod vandt, da vi skulle tage en beslutning, siger Flemming Christensen, der rent faktisk blev årets Valtra-forhandler i 2011 med 22 solgte traktorer.

Foruden Deutz-Fahr har Grundvad Maskinhandel i mange år været landets største forhandler af Fransgård-produkterne som river, planeringsskær og skovmaskiner. Desuden forhandles blandt andet Maschio og Dal-Bo jordbehandlingsredskaber, BvL foderudstyr, Schäffer minilæssere, Intho kreaturvogne og siden 2021 også Krone græsmaskiner.

Samtidig har maskinforretningen et stort udbud af mindre specialmaskiner, blandt andet vejhøvle, og på havepark-området sælges ikke mindst Cub Cadet produkterne.

Forsinket 60-års jubilæum

Indenfor brugte maskiner gøres også handler over hele landet og i udlandet.

- Vi tager det hele med, fastslår Flemming Christensen, der glæder sig over en god økonomi i den selvfinansierede virksomhed. Og der er ingen planer om at udvide bygningerne, som hans far opførte i 1961, eller koldhallen fra 1978.

- Vi kan og vil ikke være flere end de 11 mand, vi er nu. Også selv om jeg har fået tilbudt at tilkøbe forretninger. Afdelinger kommer der sjældent noget godt ud af, understreger maskinhandlen, som håber at kunne indbyde til et forsinket 60-års jubilæumsarrangement senere på året.

- Men først skal vi have nogle nye Deutz-modeller at kunne vise frem. Ligesom alle øvrige maskinforretninger må vi desværre leve med lange leveringstider som følge af både corona og krig. Jeg har dog lige fået faktura på den første af de fem bestilte, så der er lys forude.

Grundvad Maskinhandel

● Grundlagt i 1961 af maskinhandler Knud Christensen. I de første 25 år i samarbejde med broderens foderstof på modsatte side af hovedvej 13. Sønnen Flemming Christensen overtog maskinhandlen i 2005

● Fra starten i 1961 fik Grundvad Maskinhandel forhandlingen af Deutz-traktorer, og er i dag landets ældre forhandler af mærket

● Andre forhandlinger er blandt andet Fransgård, Maschio, Dal-Bo, BvL, Schäffer, Krone, Cub Cadet m.fl.

● Maskinhandlen har 2.500 kvadratmeter under tag

● 11 ansatte

Læs også