Danmarkspremiere på ny landbrugsrobot i Ringsted

AgXeeds nye, selvkørende robot har på en mark ved Ringsted sat sine hjulbælter på dansk jord for første gang.

Der var lagt i kakkelovnen til en spændende formiddag på marken, da AgBot 5.115T2 for allerførste gang skulle have dansk jord under hjulbælterne.

Robotten er en af flere robotter udviklet af den hollandske virksomhed AgXeed B.V., der samarbejder med Claas og Amazone. Thorsen Teknik og FMR Maskiner udgør tilsammen AllAgBots Nordic, der er den danske distributions- og servicepartner og arrangør for Danmarkspremieren.

- Nu får vi morgenbrød, og så kan vi gå robotamok resten af formiddagen, lød det fra AllAgBots Nordic kort forinden startskuddet på dagens demokørsel ved Ringsted.

Sådan fungerer det

Forud for arrangementet havde arrangørerne forberedt sig ved at opstille yderpunkter for robottens færden på marken. Dette gøres med en GPS-pind. Inden for yderpunkterne får AgXeed det juridiske ansvar for det, som robotten foretager sig.

Bagefter får landmanden fuld kontrol over alt, der skal ske på marken. Og det er faktisk ret ligetil, mener Anders Højte fra FMR Maskiner.

- Styringsprogrammet er enormt intuitivt. Det er nærmest drag and drop. Vi taler om, at det næsten føles som et computerspil, når der skal justeres på noget, fortæller Anders Højte.

Gennem styringsprogrammet kan der på forhånd tilpasses og justeres på nærmest alt, som man kan komme i tanker om. Lige fra det mønster, der køres i, til hastighed og redskaber, der anvendes på maskinen.

Maskinen har en 350 liter diesel tank og en 30 liter AdBlue tank. Den kan køre med en hastighed fra 0 til 13,5 kilometer i timen, og den arbejder med præcise omdrejninger helt uafhængigt af kørselshastigheden.

Når robotten er tom, vejer den cirka 7,8 ton. Bagtil kan den løfte op til otte ton, og foran kan den løfte op til tre ton. 

Der er justerbar dækvidde mellem 1800 mm og 3200 mm, som gør det muligt at tilpasse robotten til at køre på ønskede spor i marken.

Læs også