Nyudviklet teknik testet på Lolland

Den hollandske producent af IQuus, GPX Solutions, fremviste på Lolland det avancerede system, der giver muligheder for automatisk drift af standardtraktorer.

- Man kan naturligvis stoppe traktoren ved hjælp af remotekontrollen, men der er også installeret en nødknap på siden af traktoren, så man også på den måde kan stoppe traktoren, fortalte Hans Biemans. Foto: Jesper Hallgren Hans Biemans (til højre) oplyste også, at softwaren indeholder et specielt sikkerhedssystem, der blandet andet betyder, at traktoren stopper, hvis den observerer en forhindring på ruten. Foto: Jesper Hallgren De fremmødte oplevede ved selvsyn, hvordan Fendt Vario-traktoren selv kunne arbejde i marken. Foto: Jesper Hallgren Den danske forhandler af IQuus, AG Precision, var naturligvis også repræsenteret ved demonstrationen, hvor salgschef hos GPX Solutions, Hans Biemans, orienterede om mulighederne med systemet. Foto: Jesper Hallgren

Det autonome kit IQuus har netop haft Danmarkspremiere, og det foregik ved en demonstration på en mark hos Agrifos I/S på Frederiksdal Gods på det nordvestlige Lolland.

To repræsentanter fra den hollandske producent bag IQuus, GPX Solutions, var selv til stede, og salgschef Hans Biemans orienterede om det avancerede system, der giver muligheder for automatisk drift af standardtraktorer.

Den danske forhandler, AG Precision med hovedsæde i Midtjylland, var naturligvis også repræsenteret ved demonstrationen af IQuus, som er et kit, der påbygges standardtraktorer.

Det fungerer således, at traktoren i det uendelige kan gentage en optaget rute i marken, typisk optaget af en chauffør. Ifølge GPX Solutions er systemet udviklet på en måde, hvor det arbejder uafhængigt af traktorens software, og det har skabt et robust system, der er nemt at vedligeholde.

- Det at lave ruten og lave ruten korrekt er det største arbejde, fortalte Hans Biemans på engelsk til de fremmødte, der ved selvsyn kunne konstatere, hvordan en Fendt Vario-traktor selv kunne arbejde i marken.

Specielt sikkerhedssystem

Den egenudviklede software fra GPX Solutions betyder, at der kan laves fjernsupport af systemet med fokus på en stabil drift af traktoren, traktorens basale informationer er også tilgængelige for operatøren, for eksempel brændstofniveau og motortemperatur.

Hans Biemans oplyste også, at softwaren indeholder et specielt sikkerhedssystem, der blandet andet betyder, at traktoren stopper, hvis den observerer en forhindring på ruten.

- Man kan via SMS så få tilsendt information om, at traktoren er stoppet, forklarede hollænderen, der endvidere meddelte, at man selv kan stoppe traktoren på to måder.

- Man kan naturligvis stoppe traktoren ved hjælp af remotekontrollen, men der er også installeret en nødknap på siden af traktoren, så man også på den måde kan stoppe traktoren.

Hans Biemans erkendte, at teknikken indimellem kan drille, men generelt er der ikke de store problemer, og fire ud af fem fejl løses inden for meget kort tid.

- Omkring 80 procent af fejlene er softwarerelateret, og de bliver ofte løst hurtigt. Man kontakter blot vores support, der så kan logge in på systemet og få rettet fejlen.

Frigiver ekstra timer

Anders Stefansen, ejer og direktør i AG Precision, håber, at IQuus kan hjælpe landmænd med at få frigivet nogle ekstra timer. Med systemet kan man hurtigt sende en traktor på arbejde og få klaret en opgave uden at bruge en fører.

Hos Agrifos, der altså lagde marker til demonstrationen på Lolland, kan direktør Christian Hellesøe også sagtens se potentiale i IQuus.

Han nævnte, at systemet blandt andet kan kombineres med, at man har en fører et andet sted på marken, der kører et andet redskab eller maskine og kan overvåge den selvkørende traktor. Dermed kan man frigive en dygtig fører til en simpel opgave.

- Vi kan få en udfordring med at finde dygtige kvalificerede medarbejdere, så det her kunne være en hjælp til nogle af de udfordringer, konstaterer Christian Hellesøe.

Unik brugerkontrol af IQuus

- Optag, tilpas og vælg ruter til forskellige markoperationer.

- Hurtig og simpel statusopdatering af traktoren.

- Komplet og klar til integration med cloud.

- Direkte adgang til support og hjælp på tabletten.

Kilde og yderligere info: ag-precision.com

Læs også