Thyregod klar med stensamler

Thyregod tager en stor fire meter hydraulisk drevet stensamler med på Agromek-udstillingen for at lodde stemningen, om det er noget for de danske landmænd og maskinstationer.

Der sælges mange Thyregod-stensamlere og stenriver i Europa hvert år, men i Danmark er der ikke mange, der kender Thyregod-stensamlere og stenriver.

- Det har nok lidt med manglende fokus at gøre og måske en tradition for at køre med tankmaskiner i Danmark, men hvorom alting er, så tager vi den med til Agromek for at lodde stemningen, siger Kurt Gjødsbøl fra Thyregods salgsafdeling.

Thyregod-stensamleren har modelbetegnelsen TS1500, og den er hydraulisk drevet via en dobbeltpumpe, der trækkes af traktorens PTO. Stensamleren er forsynet med en fjederbelastet og hydraulisk drevet indføringsvalse på 600 millimeter i diameter. Valsen sørger for at opsamle/indføre sten og jord i et konstant flow via en kæde foran og hen over et bredt frontskær, som er fremstillet i 20 millimeter specialstål. Rensebordet, som sorterer stenene fra jorden, kan leveres i tre forskellige udgaver med kædedeling på 28, 36 eller 40. Kæden er ligeledes hydraulisk trukket. Stensamlerens arbejdsdybde justeres trinløst ned til 300 millimeter.

Thyregod-stensamleren har 94 roterende tænder, der arbejder ned i 10 cm dybde, og arbejdsbredden er fire meter.

Fordel at anvende stenrive før stensamler

Efter endt tur gennem stensamleren flyttes stenene via en lang aflæsserelevator til en følgevogn. Elevatoren er bygget op i tre sektioner og kan foldes sammen ved transport.

Der er monteret en overkæde på maskinen. Den fungerer som en sikkerhedskæde, der beskyttes mod, at sten slynges væk fra maskinen. Ved at anvende en sikkerhedskæde i stedet for lukket afskærmning opnås fuldt overblik over rensebordet.

Kurt Gjødsbøl mener, at man i Danmark med fordel kan anvende en stenrive før stensamleren for at øge kapaciteten. Hvis kapaciteten virkelig skal øges, så kan to stenriver frontmonteres i en V-form foran på traktoren og samle en stenstreng ind under traktoren, hvorefter stensamleren sørger for opsamling, rensning og overlæsning til en frakørselsvogn.

 

Læs også