Nyt trækdyr på det danske marked

Claas har netop været på landsdækkende demo-tour i Danmark med deres nye store trækdyr – en Xerion 12.650.

Det er nu 25 år siden, at Claas startede op med Xerion-serien, og nu er to nye modeller så kommet til. En Xerion 12.650 med 653 hk og en Xerion 12.590 med 585 hk, der begge er udviklet til behovene på de store bedrifter.

Forleden blev den største af de to nye trækdyr, som et led i en landsdækkende demotour, præsenteret, hvor Claas-kunder var inviteret til at se de 653 hestekræfter i arbejdstøjet foran en 12,40 meter bred discharve fra Bednar.

- De to nye traktorer kommer i et nyt design, men mange af tingene holder vi faktisk fast i fra vores nuværende Xerion-model. Blandt andet Mercedes-motoren, som nu er blevet en 15,6 liters med 3.100 Nm i drejningsmoment, forklarede salgschef Lars Johnsen for Claas hos Danish Agro Maskiner.

Full Pull ved 1.500 omdrejninger

Generelt set arbejder Claas med et lavomdrejningskoncept på nye traktorer i dag. Det vil sige, at når den kører i tomgang, så står den helt nede på 650 omdrejninger.

- Full Pull – altså max trækkapacitet – ligger helt nede på 1.500 omdrejninger, mens max moment ligger helt nede på 1.300 omdrejninger, forklarede salgschefen videre og påpegede, at det generelt er det med at få motoromdrejningerne ned, så der kan spares på brændstoffet, at der arbejdes med.

I forhold til totalomkostningerne for modellen fastholder Claas de lange serviceintervaller på 1.000 timers serviceinterval på olieskift og 2.000 timer på transmission og bælter, hvilket, ifølge Lars Johnsen, giver mulighed for at reducere timerne i forhold til service.

Når det kommer til bælternes levetid, har Claas en forventning om, at det vil ligge på 3.000 til 3.500 timer alt efter brugen, og hvor meget kørsel, der er på vej.

En kampvægt på 25,4 tons

Xerion 12.650 leveres med den nye mejetærskerkabine fra Claas, der blot er forlænget med 27 centimeter. Der er dermed masser af plads og god komfort.

Ifølge Lars Johnsen leveres traktoren ikke med vendbar kabine, da en del af dieseltanken ligger oppe bagved kabinen. Det gør så, at der heller ikke er fysisk plads til at vende kabinen.

- Den er tænkt som et trækdyr i marken den traktor her, påpegede salgschefen om kæmpen, der med en kampvægt på 25,4 tons, som den stod på marken hos Agro Alliancen, alligevel kan vejes yderligere op med vægte bag kabinen og ude i næsen, så den kommer op i 32 tons totalt set.

- I opgaver, hvor vi som her kører 13-15 km/t med discharven, har vi ikke brug for vægten, men skal vi virkelig dybdeharve nede ved lavere hastighed, kan vi have brug for at have mere vægt på.

I forhold til hydraulikkapacitet er der mulighed for at få modellen med en til tre pumper, hvor en er standard med 220 liters kapacitet. To pumper, som demo-traktoren er udstyret med, har så 420 liters kapacitet, mens det er muligt at få tre pumper og 538 liters hydraulikkapacitet, hvilket ifølge Lars Johnsen burde kunne dække det meste.

Kapacitet er der dermed rigeligt af, lød det fra Lars Johnsen, der fortalte videre, at der er kommet en ny måde, hvorpå Claas håndterer sit gear. Med et mellem-gear mellem transmission og motor kan man bygge ekstra hydraulikpumper på, alt efter det behov man nu har.

Nye Terra-Trac-bælter

- På den her traktor har vi udviklet vores eget Terra-Trac-koncept. Det er udviklet i samarbejde med producenten af bælterne, hvor vi har store trækhjul, for at opnå en stor radius på bælterne.

Noget af det, man gerne vil undgå på bælter, er varme.

- Det handler om at få genereret så lidt varme som muligt, da gummi bliver som blødt smør, når først det bliver varmt, lød det fra Lars Johnsen, der forklarede nærmere, at den store radius betyder, at de ikke skal bukke så meget med bæltet, da der er stål i bælterne, der kan udvikle varme. Ligeledes er de små trykruller lavet i aluminium, ligeledes for at de kan lede varme væk.

Der er endvidere lavet et affjedringssystem, så bæltet er dæmpet, så man undgår de små vibrationer, der kan mærkes i en bæltetraktor uden affjedring.

Bæltesektionerne fås i to størrelser. Den smalle version på 762 mm giver en transportbredde på tre meter, hvilket var monteringen på demotraktoren, men den fås også i 914 mm, hvor bredden kommer ud på 3,30 meter i bredde.

Lars Johnsen fremhævede også den dynamiske styring i traktoren, så der ikke skal drejes så mange omgange på rattet for at få fuldt styreudslag.

- Så selvom traktoren er stor, er det en forholdsvis kompakt traktor, der føles rimelig gesvindt at komme rundt med, lød det fra salgschefen, inden de inviterede gæster fik mulighed for selv at afprøve den nye model i marken.

Læs også