Under årets udfordrende kartoffelhøst måtte kartoffelavler Henning Thybo have hele tre kartoffeloptagere ud at køre på samme tid for at få årets kartoffelhøst i hus. På de sjaskvåde marker var der til sidst kun én type maskine, der kunne klare mosten.
2023 har været et vildt år rent vejrmæssigt. En lang og tør sommer blev afløst af et sjaskvådt efterår, og til sidst kom vinteren med tung frost og sne. Oddsene har derfor ikke været de bedste for landets kartoffelavlere, som har måttet kæmpe for at sikre årets kartoffelhøst.
- Vejret her til efteråret står jo i skarp kontrast til i sommer, hvor det nærmest var så tørt, at vi knap nok kunne vande markerne, så kartoflerne blev helt tørkestressede til at starte med, fortæller kartoffelavler Henning Thybo fra Arnborg, der dyrker godt og vel 300 hektar kartofler på den midtjyske hede.
Selvom det nok er de våde efterårsmåneder, som landets kartoffelavlere vil huske tilbage på lige nu, så var det ikke givet tidligere på året, at netop vand skulle blive et problem for årets høst.
Men vådt blev år 2023, og især oktober måned blev særligt våd. Ifølge DMI faldt der alene i oktober tæt på 150 mm vand. Det er 80 procent over det normale niveau for oktober måned.
Den tørre sommer sammen med en forholdsvis tidlig vinter har betydet, at vinduet for at tage kartofler op i år har været mere snævert, end det plejer. Det har betydet, at det var altoverskyggende nødvendigt at køre med kartoffeloptager, også selvom markerne var dækket af vand. Og det kunne de grønne kartoffeloptagere fra belgiske AVR klare.
Måtte køre med tre optagere på én gang
De maskiner, Henning Thybo allerede havde, kunne ikke klare de ekstreme forhold, hvor vandet stod helt op til over anklerne. Derfor kontaktede han WekoAgro Machinery for at høre, om de havde en maskine, der kunne klare mosten.
- Jeg startede bare med en enkelt optager. Men vi måtte køre med hele tre AVR-optagere de sidste timer for at kunne nå at få alle kartoflerne op. Ellers havde jeg aldrig nået at det hele op, inden frosten for alvor satte ind, fortæller han.
Hos WekoAgro blev han præsenteret for en AVR-kartoffeloptager med dobbelthjul og et hjultræk, der var stærkere end konkurrenternes, som viste sig at kunne klare ærterne – eller snarere kartoflerne. For på en prøvekørsel viste kartoffeloptageren sig at holde vand – ude vel at mærke.
- Til de udfordringer, vi har haft i år, er AVR-optageren det bedste man kan få. Det er de stærkeste hjulmotorer, der sidder på sådan én. Og så har den også et godt rensesystem, så man ikke får knolde og mudder og den slags med op, fortæller Henning Thybo.
Men selvom den grønne kartoffeloptager kunne køre på de våde marker, kunne Henning Thybo stadig ikke gå på vandet.
Jorden bærer bedre hos Bimpel
En maskine, der kan gå på vandet
Hos WekoAgro Machinery kan produktspecialist Claus Elmkvist Holm nikke genkendende til Henning Thybos fortælling om de grønne maskiner. Han fortæller også, at netop kartoffeloptagerne af mærket AVR kan noget helt særligt på vådt underlag.
- De vejer betydeligt mindre end andre optagere, og så har de et virkeligt godt hjultræk og kan fås med dobbelthjul. Derfor kan maskinen holde sig oven vande, om man så må sige, fortæller Claus Elmkvist Holm.
Det er dog ikke kun vand, der giver problemer på markerne. Med vand følger mudder og jordknolde. Men dem kan maskinen også sortere fra.
- Desuden kan den fås med en »crossroller«, som er fire store og fire små valser, som kan sortere mudder og jordknolde fra, så man ikke får så meget skidt med ind i maskinen. Så kører den bedre under de forhold, siger han.
- Flere steder har frosten stoppet optagningen – men ikke her
Forbereder sig på flere våde år fremover
Henning Thybo har nu lagt en ny strategi for fremtidens kartoffelhøst.
- Jeg har en forventning om, at der kommer flere år med ekstremt vejr ligesom i år. Derfor har jeg tænkt mig at have flere forskellige maskiner i laden, så jeg kan køre efter forholdene, siger han.
Adspurgt om, hvad WekoAgro kan gøre for at hjælpe sine kunder med at sikre, at kartoffelhøsten kommer i hus også fremover på våde år, svarer Claus Elmkvist Holm:
- Vi vil meget gerne sælge kunderne noget udstyr, der passer til forholdene. Og her er særligt hjultrækket på AVR-maskinerne vigtigt. Desuden kommer de med en masse muligheder for ekstraudstyr som for eksempel bælter, som også kan hjælpe, hvis det bliver så vådt igen.
DMI ser også ud til at give Henning Thybo ret i, at vejret bliver varmere og vådere i fremtiden. Med et varmere klima følger nemlig højst sandsynligt mere nedbør i efterårsmånederne, da de to ting går hånd i hånd.