Tilbageblik hos ældste Valtra-forhandler: - Vi solgte de første Volvo-traktorer i slutningen af 50’erne

Rasmus Degn A/S har solgt og serviceret de nordiske traktorer lige siden familievirksomheden blev etableret i Løve i 1947.

Langs den trafikerede vej mellem Slagelse og Kalundborg vækker en række af højrøde Valtra-traktorer opsigt i landsbyen Løve.

- Min søn peger på traktorerne, hver gang vi kører forbi. Så vi måtte lige holde ind, fortæller en mor, der næsten ikke kan få sønnen med tilbage i bilen på parkeringspladsen hos Rasmus Degn A/S.

Også mange lokale landmænd gæster den markant beliggende Valtra-forhandler. Mens MaskinParken er på besøg, afslutter stedets erfarne sælger Jørgen Jørgensen en byttehandel med en nyere brugt Valtra - med en tommel-up og et smil til avisens udsendte.

Ældste Valtra-forhandler

- Vi har rigtig mange loyale kunder, og glæder os over at være markedsledende i lokalområdet. Men vi kommer i dag langt omkring, ikke mindst takket være Jørgen (Jørgensen, red.), der har solgt Vatra i over 30 år, lyder det fra tredje generation i familievirksomheden, Mads Degn.

Rasmus Degn A/S er landets ældste Valtra-forhandler, og har fulgt det nordiske traktormærke lige siden de legendariske svenske Volvo BM, gennem fusionen med Valmet i Finland til nutidens Valtra.

- Vi solgte de første Volvo-traktorer i slutningen af 50’erne som underforhandler af Bohn Jensen i Hillerød, der havde importen øst for Storebælt. De anbefalede Volvo Danmark, at vi burde være forhandlere. Det blev vi så i 1978, og med Valmets overtagelse i 1983 blev den en endnu stærkere traktorer med den finske motor. Og ikke mindst blev der sat skub i udviklingen til den meget moderne og brugervenlige Valtra, som vi kender det i dag, fortæller faderen Niels Degn.

Trods en hjerneblødning for nogle år siden kommer han i virksomheden, hvor han og sønnen ejer hver halvdelen i et glidende generationsskifte.

Synergier

I 1947 etablerede Kristine og Rasmus Degn sig på åben mark ved den nyanlagte Kalundborg-vej med reparation af både biler og traktorer, og med tankstation. Alle tre aktiviteter foregår stadig samme sted i om end meget større rammer.

- Selvom folkene i dag er specialiseret inden for enten biler eller landbrugsværkstedet, så er der både synergier og fordele ved at have to serviceapparater under samme tag, påpeger Mads Degn, der ligesom sin far oprindelig er udlært bilmekaniker, endda hos samme bilforhandler i Slagelse.

Der har aldrig været salg af biler, kun en kort periode i 70’erne med Opel-forhandling. Tre svende og en lærling er beskæftiget på bilværkstedet, der er tilknyttet Automester-kæden. Med betegnelsen E+ er værkstedet autoriseret til el-biler. Uden for er opsat el-lader og en ny hurtig-lader.

- Desuden har vi biludlejning af både person- og varevogne. Og desuden fem minibusser, der stort set altid er ude at køre, fortæller Mads Degn.

Stort lager

Autoværkstedsdrift kræver i dag stort set intet reservedelslager. Forsyningen sørger FTZ og andre leverandører tre-fire gange dagligt.

Når det gælder traktor- og landbrugsredskaberne, råder Rasmus Degn A/S til gengæld over et stort lager i tilbygningen til værkstedet, som blev opført for to år siden.

- Og skulle det ikke være tilstrækkeligt, ligger Valtra’s hovedlager i dag i Malmø, påpeger Mads Degn.

På værkstedet er beskæftiget fem svende og to lærlinge, samt værkfører Torben Hansen. Værkfører Mogens Zadlo er primært tilknyttet bilværkstedet, men har også opgaver i landbrugsafdelingen.

Brøns-redskaber

Den vestsjællandske Valtra-forhandler tilbyder hele paletten af traktorer fra 75 til 420 hk, både til landbrug og skovbrug med den specifikke skov-inddækning og muligheden for vendbart førersæde. Blandt de seneste handler er tre traktorer til Kalundborg Kommune.

For ti år siden kom forhandlingen af Krone pressere, river og andet grøntgrej til. Og gennem samarbejdet med importøren Brøns Group blev Rasmus Degn A/S for seks år siden også forhandler af Amazone jordbehandlingsredskaber, gødningsspredere, såudstyr og sprøjter.

Endelig forhandles Müthing slagleklippere, der ligeledes importeres af Brøns.

Karavane kommer

- Vi gør rigtig meget ud af at præsentere og give kunderne mulighed for at afprøve vores produkter. Vi har blandt andet lige deltaget i en Amazone-markdemonstration ved Sorø, og den 4. april kommer Valtra-karavaren forbi med fremvisning af S-serien hos os. Endvidere deltager vi på Roskilde Dyrskue, og til efteråret ser vi frem til en større demonstrationsdag med Valtra og Amazone, fortæller Mads Degn.

Han udtrykker både stor tilfredshed med den stærke team af medarbejdere, produkterne, markedsandelene og driften i virksomheden som helhed.

Et fremtidsønske kunne være en koldhal til de mange både nye og brugte traktorer og redskaber, men han forsikrer, at der stadig vil være udstillet nye Valtra-traktorer til at betragte ude fra Kalundborg-vejen.

Rasmus Degn A/S

Grundlagt i 1947 i Løve af Rasmus Degn som værksted for biler og traktorer med tilknyttet tankstation. Overtages af sønnen Niels Degn i 1987, og ejes i dag af Niels Degn og tredje generation Mads Degn med hver halvparten i et glidende generationsskifte

Forhandling af Valtra traktorer, Amazone redskaber, Krone pressere og grøntudstyr, Müthing slagleklippere, have- og parkmaskiner

2.000 kvadratmeter værksteder, lager, administration, personalefaciliteter. Desuden tankanlæg og el-opladere

17 medarbejdere

Læs også