Kvernelands jubilæum markeres med flere maskinnyheder på den forestående Agritechnica-messe i Hannover.
Grundlaget for de kendte Kverneland-plove blev skabt af Ole Gabriel Kverneland, da han i 1879 tændte essen og slog de første slag med hammeren i sin smedje i Klepp i Norge. Ved at hærde jernet fik han skabt en plov, som var lettere at trække for hestene hos de lokale bønder.
Her 140 år senere er den særlige hærdning fortsat et afgørende moment i de 5.000 Kverneland-plove, som årligt fremstilles af de 500 medarbejdere på fabrikken i samme by ved Stavanger. Hærdningen gør plovlegemet både stærkt og med en mindre vægt, som dermed fortsat gør plovene lettere at håndtere for nutidens trækkraft.
Kverneland Group, hvortil også den to år ældre fabrik i Kerteminde har tilhørt siden 1993, har derfor valgt at markere 140-års jubilæet med en række nyheder, som bliver præsenteret ved Agritechnica-messen i Hannover fra den 10. til 16. november.
Intelligente plove og harver
Blandt andet er EG-vendeplovene blevet opgraderet ved at hente flere detaljer fra den Isobus-styrede I-Plough, som Kverneland præsenterede på Hannover-messen for fire år siden. Forplovene kan nu justeres centralt, så indstillingen er ens for begge forplove ved ét greb.
EG-vendeplovene fra tre til syv furer, som nu har fået modelbetegnelsen S-plove, har desuden fået nyt transportsystem og et større landhjul, der roterer i stedet for at vippe i forbindelse med vendingen.
Endelig bliver alle Kverneland-plovene nu monteret med en syv centimeter højere plovås, der sikrer bedre gennemgang af vanskelige afgrøder som eksempelvis høje efterafgrøder.
Inden for harverne, der fremstilles på Kverneland Groups franske fabrik, kommer der også nyt på Agritechnica. Det drejer sig om Enduro-dybdeharverne, som kan arbejde ned til 35 centimeters dybde. Og som i Pro-udgaven kan justeres via Isobus med mindre eller mere vægt på de nye rollers. Disse harver afløser CLC-stubharveserien.
Fjedertandsmodellen Turbo 6500 T fås nu med Isobus, hvor alle harvens funktioner styres fra terminalen i førerkabinen, hvor alle data også opsamles. Harven er udstyret med følere, så den automatisk hæves ved store belastninger. Arbejdsdybden er fra tre til tyve centimeter.
Fra Kvernelands fabrik i Kerteminde vises på den store messe en ny 8,75 meter bred skårlæggerversion, model 5387 MT, som afløser for Kverneland 5090 butterfly-udgaven og en Vicon-siderive med to rotorer.