Et flertal bestående af regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance har omsider indgået en aftale, som sender knap 12 milliarder kroner direkte ud til de danske minkavlere, som i efteråret blev beordret til at slå deres dyr ned. Udover de 12 milliarder kroner kommer erstatning til en række følgeerhverv og til nedrivning af bygninger.

Op til at aftalen om erstatning til minkavlerne faldt på plads, har flere i branchen frygtet, at de måtte gå fra hus og hjem på grund af uvisheden for fremtiden, og det kan Henrik Svendsen, der indtil for få måneder siden drev en minkfarm ved Hvalsø på Midtsjælland, godt sætte sig ind i.

- Det er godt for dem, der har været i den situation, at de har levet på bankens nåde den seneste tid, siger Henrik Svendsen og tilføjer:

- Jeg kan forstå på formanden (Tage Pedersen, formand for Danske Pelsdyravlere, red.) at han synes, det ser fornuftigt, eller i hvert fald spiseligt ud. Men hvad det kommer til at betyde for branchen eller følgeerhvervet, har jeg ikke den store idé om, må jeg indrømme.

Fyring af medarbejdere

Selv om der nu er indgået en aftale om kompensation til minkavlerne, får beslutningen om at lukke for al minkavl selvfølgelig også konsekvenser for Henrik Svendsen, der dog kan blive boende.

- Jeg skal leve af planteavlen. Indtil nu har vi været fire-fem mand i butikken, men fremtidig skal vi være to mand mindre. Dem der primært har passet mink sammen med mig, skal ikke være her mere, siger Henrik Svendsen og fortsætter:

- Jeg havde håbet, at jeg kunne have beholdt dem i en periode, så de selv kunne have revet minkfarmen ned, men det kommer til at tage lang tid, inden at det bliver gjort op, så man kan komme i gang med det.

Fyringen af medarbejdere er ikke noget, han på nogen måde er glad for at skulle gennemføre.

- Jeg har aldrig før fyret en mand, fordi der ikke var noget at lave. Jeg må sige, at det er enormt svært, faktisk noget af det allerværste. Jeg har tradition for, at folk er hos mig i lang tid, og det skaber nogle stærke personlige relationer. De to, der skal være tilbage hos mig, har været her i over 10 år, lyder det fra Henrik Svendsen.

Mulig fremtid uden elever

Hvad fremtiden bringer, har han svært ved at overskue lige nu. Men en fremtid uden minkavl kan også betyde en fremtid uden elever på gården.

- Jeg har altid haft to elever, men jeg vil gerne beholde de mennesker, der har været hos mig i mange år, så det må ud over vores elevordning. Vi har en elev, der bliver færdig til oktober, men det kan være, at han bliver vores sidste elev. 

Henrik Svensen har samtidig svært ved at se en fremtid for minkerhvervet på Sjælland, selv om den politiske aftale på Christiansborg giver minkavlere mulighed for at gå i dvale og genoptage minkavlen – tidligst i 2022. Det er der sat 60 millioner kroner af til.

- Jeg tror ikke på det (en fremtid med mink, red.) for os, der bor på Sjælland. Hvordan skal vi få foderet kørt hertil fra Nordjylland? Jeg tror simpelthen ikke, at det vil kunne lade sig gøre rent praktisk, siger han.